A halálba isszák magukat az amerikaiak

Nagy Niki
Írta: ,
A halálba isszák magukat az amerikaiak

Az elmúlt két évtizedben megduplázódott az Egyesült Államokban az alkoholhoz köthető halálozások száma, és ez még valószínűleg nem is a teljes statisztika – derült ki egy friss kutatásból. Itthon sem túl rózsás a helyzet, és ha pontosan vizsgálnánk, hogy hány haláleset köthető közvetetten és közvetve az alkoholhoz, itt sem lenne szebb a statisztika.

Az Alcoholism: Clinical & Experimental Research tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint az Egyesült Államokban 2017-ben összesen 72558 haláleset volt köthető az alkoholhoz, és ezek csak azok az adatok, amelyekben a halotti bizonyítvány az alkoholt is feltünteti, mint okot. Érdemes ezt összehasonlítani az 1999-es adatokkal, amikor ez a szám még 35914 volt. A Nemzeti Alkoholfogyasztási és Alkoholizmust Vizsgáló Intézet (National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism) kutatói ráadásul csak a 16 év felettieket vizsgálták, így a tinédzserek adatai hiányosan is szerepelnek a statisztikában.

Az elhalálozások majdnem fele májkárosodásból fakadt (30 százalék), ezt követte a túlzott alkoholfogyasztás és az alkohol keveredése más drogokkal (18 százalék). Az okok között szerepelt még a szív- és érrendszeri probléma, a rák, valamint a véletlen, alkoholos állapotban történt balesetek is.

A statisztika szerint a 45 és 74 év közötti férfiak között volt a legnagyobb arányú az alkoholból fakadó haláleset, viszont a legnagyobb emelkedés az elmúlt húsz évben a kaukázusi rasszhoz tartozó nők között volt megfigyelhető. A krónikus alkoholfogyasztásból eredő elhalálozás a 25 és 34 év közötti fiatal felnőttek esetében jelentkezett.

Bár még ezek a számok is szörnyűek, a kutatók figyelmeztetnek, hogy nem is fedik az összes alkoholhoz köthető halálesetet, mivel az ok nem mindig jelenik meg a halotti bizonyítványon. Az alkohollal kapcsolatba hozható halálozásokból ezért valószínűleg sokkal több van, mint amennyi most a kutatás során kijött.

Szakértők szerint a droghasználat és a depresszió növekedése lehet az emelkedő tendencia mögött, de nagyon nehéz megmondani, hogy pontosan mi okozza a majdnem dupla annyi halálesetet.

Mint ahogy a kutatás is kimutatta, számos következménye lehet a rendszeres és túlzott alkoholfogyasztásnak, a májkárosodástól kezdve a rák kialakulási esélyének növekedésén át a részegen elszenvedett balesetekig. Nagyon nehéz megállapítani, hogy pontosan hány ember halálát  okozza az alkohol, annyira szerteágazó a problémakör.

Sajnos Magyarországon sem sokkal jobb a helyzet: a KSH adatai szerint Magyarország a legtöbb alkoholt fogyasztó országok rangsorában a 17. Az elfogyasztott 12 liter égetett szesznek megfelelő alkoholos ital közel fele bor, és ezzel a 13. legnagyobb borfogyasztó.

Az alkohol főként a fejlett világ problémája, ahol a betegségek több mint 9%-áért felelős. A legtöbb alkoholt fogyasztó 20 ország közül 16 európai. Az alacsony halandóságú fejlődő országokban több mint 6, a magas mortalitású fejlődő országokban a halálozások 1,6%-ában van szerepe. Fogyasztása Európában csökken, a délkelet-ázsiai térségben viszont jelentősen emelkedik.

Az alkoholfogyasztás egészségi és társadalmi kockázatai egyaránt jelentősek. A WHO becslése szerint a májzsugorodásos betegségek harmadának, a májrákos megbetegedések és az öngyilkosságok negyedének, a szájüregi rákok, a mérgezések, az epilepsziás esetek és a balesetek ötödének hátterében ez a szer áll. Társadalmi veszélyessége legalább ugyanekkora. Az alkoholistának testi és szellemi egészségkárosodással, emberi kapcsolatainak, társadalmi és anyagi helyzetének romlásával kell számolnia.

Magyarországon becslések szerint nagyivó a társadalom ötöde és alkalmi ivó a fele.

Bár az alkoholos májbetegségben meghaltak és az ebből becsült alkoholisták száma az utóbbi években jelentősen csökkent, a probléma továbbra is jelen van. Az érintettek nehezen néznek szembe problémájukkal, hiszen a pszichiátriai és addiktológiai gondozókban a segítségre szorulóknak csak töredéke jelenik meg.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!