Már hivatalosan is termőföld lehet belőlünk, halálunk után

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Mindig is foglalkoztatott a környezetvédelem kérdése, és bár a társadalmunkban gyakorlatilag tabutéma a halál, számomra különösen érdekes téma az élet körforgása. Így aztán nagyon megfogott az a téma, amiben ez a két lényeges irányvonal összekapcsolódott – már olyan sokan élünk ezen a bolygón, hogy nem csak a létezésünk során kell gondolnunk az ökológiai lábnyomunkra, hanem utána is. A hagyományos temetkezést a legkevésbé sem mondhatjuk ártalmatlannak a környezetünk szempontjából, és ezt egyre több ember, cég felismeri.

Néhány éve végigsöpört az interneten az a lehetőség, miszerint hamvasztás után egy kisebb kapszulába teszik testünk porát, majd ezt a kapszulát egy – általunk, vagy családunk által választott – facsemete társaságában elültetik. Az így növekvő fa aztán csodálatos kegyeleti helyként szolgálhat, ahol szeretteink megemlékezhetnek rólunk, átvitt értelemben a mi árnyékunkban pihenhetnek. Már ez a megoldás is szimpatikus volt, legalábbis sokkal szimpatikusabb, mint bekerülni a sok ezernyi sírkő egyike közé, amik a környezetnek semmit sem adnak vissza az életünkből, sőt, inkább csak elvesznek.

A faültetés sokak számára jóval elfogadhatóbb, szebb módja a megemlékezésnek, ugyanakkor érthető módon vannak, akik inkább a márvány és a gránit időtállóságára esküsznek, és természetesen e mögött is érthető érvek, érzelmek sorakoznak.

Beindult az emberi komposztálás

Washingtonban a fára építő temetkezésnél jóval nagyobbat álmodtak a kutatók és a szakértők, akik sok-sok év után létrehozták a Föld első „emberi komposztálásra” szakosodott cégét. Ugyan ez nagyon bizarrul hangzik, tulajdonképpen egy teljesen természetes folyamat nagyüzemi lebonyolításáról van szó.

Röviden és tömören az a lényeg, hogy visszatérünk a gyökereinkhez és ismét átadjuk a szerepet az anyatermészetnek, ugyanis el kell ismernünk, hogy ha valamiben, akkor az újrahasznosításban a természet mindenkinél jobban végzi a dolgát.

Amikor egy állat elpusztul az erdőben, akkor megjelennek a megfelelő bogarak, rovarok, baktériumok és az állat azon felül, hogy táplálékot biztosít a dögevőknek, az utolsó porcikájáig hasznosul – ha más nem, akkor a növények számára hasznosítható hummusz lesz belőle. Tulajdonképpen ez a folyamat zajlik le a Katrina Spade által alapított cég egyik szolgáltatásában is.

Az államban élő emberek dönthetnek úgy, hogy balzsamozás, temetés, vagy éppen hamvasztás helyett komposztálják őket, majd a természetes folyamat végén, a kapott „végterméket” tápanyagokban gazdag termőföldként, kertészkedéshez használják.

Fókuszban

A légúti hurut lehetséges színei - Melyik, mit jelent?

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató