A génjeid lehetnek a hibásak, ha nem szereted a zöldségeket

Nagy Niki
Írta: ,
A génjeid lehetnek a hibásak, ha nem szereted a zöldségeket

Kép forrása: unsplash

Nemcsak a gyerekeknél okozhat problémát a zöldségevés – rengeteg felnőtt még mindig nem tudja megszeretni az egyébként nagyon egészséges és vitamindús élelmiszercsoportot. Egy friss kutatás szerint ennek nem az ízléshez, hanem akár a genetikához is lehet köze, úgyhogy könnyen lehet, hogy nem is te tehetsz róla, ha nem bírod megenni őket.

A zöldségek mindegyike vitaminokban és ásványi anyagokban dús élelmiszercsoport, ezért kiemelten fontos, hogy eleget fogyasszunk belőle. Vannak azonban, akik nagyon nehezen tudják megenni őket, különösen az olyan fajtákat, mint a brokkoli, a káposzta vagy a kelbimbó – a Kentucky Egyetem kutatása szerint erről nem ők tehetnek, hanem a génjeik.

A kutatók 175 ember genetikai térképét készítették el, akiknek 70 százalékuk nő volt, és az átlagéletkoruk 52-re jött ki. Az alapvető cél az volt, hogy feltárják a szív- és érrendszeri betegségek és az étrendsajátosságok közötti összefüggéseket. A szakértők 3 éven keresztül dolgoztak az alanyokkal, és bár 175 fő nem számít tudományos szempontból nagy alanyszámnak, azért arra már elég, hogy következtetéseket lehessen levonni az eredményekből.

Kiderült, hogy mindennek okozója a TAS2R38 jelzésű gén. Azok az emberek, akiknek ebből a génből két AVI variánsa volt, nem voltak érzékenyebbek a keserű ízekre – viszont azok, akik egy AVI és egy PAV variánssal rendelkeztek, sokkal intenzívebben érzékelték a keserűt, mint a többi társuk.

Ez azt is jelenti, hogy a keserű ízű zöldségek mellett kevésbé szerethetik például az étcsokit, a kávét és a sört is. Ezeket az embereket a kutatók szuperízlelőknek (supertasters) nevezik, és valószínűleg a többi ízre is egy kicsit intenzívebben reagálnak az ízlelőbimbóik.

Az eredmény nemcsak azért hasznos, mert most már végre tudod, miért nem szereted a kelbimbót – mivel a kutatók a szívbetegségek témájában vizsgálódtak, összekötötték a szuperízlelők sajátosságait azzal, hogy hogyan kellene az étrendi ajánlásokat személyre szabva módosítani akkor, ha valaki veszélyeztetett ilyen betegségekkel kapcsolatban.

A zöldségfogyasztás nagyban elősegítheti azt, hogy a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélye csökkenjen, de hiába ajánlanak az orvosok zöldségekben gazdag étrendet olyannak, aki nem szereti őket – nem fog változtatni az étkezésén.

Éppen ezért fontos, hogy megértsük, miért is érzékenyebb néhány ember a keserű ízre. Ha az orvosok képesek lennének személyre szabott étrendet, vagy legalább egy személyre szabott zöldséglistát adni azoknak, akik nem szeretik a keserű ízt, akkor már könnyebben váltanának az egészségesebb étrend felé, hiszen nem kellene olyan ételeket enniük, amit nem szeretnek.

Ez pedig az egészségügynek is rengeteg pénzt spórolhatna, az orvosoknak pedig nagyon sok időt, hiszen a páciens kisebb eséllyel menne vissza panasszal a rendelőbe.

A kutatók arra is figyelmeztetnek, hogy bár alapvetően az ember ösztönösen eszik, vannak helyzetek, amikor felül kell írnia az agynak azt, hogy mit kíván a gyomor. Ilyen az, amikor a szív- és érrendszeri betegségek kockázata miatt kell több zöldséget fogyasztani, de ide tartozik az emésztési és autoimmun betegségek esete is, amikor néhány zöldségféle fogyasztása elengedhetetlen. Hiába nem kívánja az ember, ilyenkor jobban jár, ha megeszi azokat a zöldségeket, amelyekben ott a megfelelő vitamin és ásványi anyag – a legjobb ugyanis, ha természetes formájában visszük be ezeket.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?