Bármilyen furcsán hangzik, hamarosan jöhetnek a fogamzásgátló ékszerek

Nagy Niki
Írta: ,

Már most rengeteg lehetőség áll a rendelkezésre a fogamzásgátlás terén, de sajnos egyelőre még nem a férfi fogamzásgátló bevezetéséről szól a fáma – csak arról, hogy egy friss kutatás szerint ékszerekhez csatolva is nyugodtan hordhatnánk a fogamzásgátló tablettáink hatóanyagát.

A Journal of Controlled Release tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint lehetséges olyan bőrmatricákat létrehozni, amelyek akár egyheti fogamzásgátló adaggal is elláthatják a szervezetünket, és mellette olyan kicsik, hogy elférnek akár a fülbevalónk mögött is, ha úgy tartja kedvünk.

Az elmélet a már létező, gyógyszeres bőrmatricákra épül, és egyelőre még csak egy ötlet, de ha megvalósulna, talán egyszerűbb lenne a helyzetünk, hiszen a fogamzásgátló tabletta mindennapos odafigyelést igényel.

Kép forrása: belchonock/Depositphotos.com

A kutatás egyelőre csak az állati kísérleteknél tart, de ott hatásos: a tudósok olyan apró, fogamzásgátló hatású hormonos készítménnyel ellátott bőrmatricákat helyeztek az állatokra, amelyek emberen akár gyűrű alatt, vagy fülbevaló mögött is hordhatók, és amelyeken egy ember számára egy hétig elegendő hatóanyag van. Még akkor is ennyi ideig biztosították a védelmet, ha csak 18 órán keresztül voltak az alanyokon, és a 8 órás alvás közben levették őket – derül ki a tanulmányból.

Fókuszban

5 stresszcsökkentő módszer, amivel leengedhetsz az év végi hajtásban

A hibrid autóké a jövő?

5 gyors ünnepi főfogás - mert nem a konyhában eltöltött időn múlnak az ízek!

7 gyakori tünet, ami magnéziumhiányra utalhat - Rád hány igaz?