Miért a február a legrövidebb hónap? Nem csak azért, mert így jön ki a naptárban

Marity Mira
Írta: ,
Miért a február a legrövidebb hónap? Nem csak azért, mert így jön ki a naptárban

Kép forrása: unsplash.com

Az évünk talán leginkább borongós, passzív és eseménytelen két hónapja a január és a február. A természet még alszik, a kinti rideg szél a szobában maradásra kényszerít, enerváltak vagyunk és erőt gyűjtünk a napfénytől zizegő tavaszi hónapokra. A február szerencsére rövidebb – de elgondolkodtál már azon, vajon miért van ez így?

Már megint a rómaiak

Ez bizony a rómaiak „hibája”. Róma első királya, Romulus egy tíz hónapból álló holdnaptárt dolgozott ki, amely márciusban kezdődött a tavaszi napéjegyenlőség idején, és decemberben zárult.

A történelmi dokumentumokból nem derül ki egyértelműen, hogy voltak-e hivatalosan hónapok december és március között, de ezek valószínűleg nem is léteztek.

A mezőgazdaság és betakarítás olyan kardinális fontosságú volt akkoriban, hogy az emberek ennek a tengelynek a mentén élték az életüket. Az uralkodót nem is érdekelte a sötét és terméketlen évszak, így nem adott nevet hivatalosan a vetés és a szüretelés közötti periódusnak. A naptári év márciusban kezdődött és decemberben fejeződött be, minden mást télnek neveztek.

Ami páros, az szerencsétlen?

Róma második királya, Numa Pompilius úgy döntött, hogy rendezi ezt a hiányosságot és hozzáigazítja a naptárat a holdévhez, vagyis kitölti a rést a januárral és a februárral – beletoldotta az időszámításba a két hónapot, mindkettőt 28 nappal, hogy szinkronizálja az évi 12 holdciklust. Így a naptári év nagyjából 354 napot tartalmazott a római naptárban. Furcsa, de az ókori rómaiak szerint a páros számok szerencsétlenséget hoznak, ezért eredetileg 29 vagy 31 napig tartó intervallumokra kalibrálták a tíz hónapot.

Mivel az új felállás matematikailag még mindig nem egészítette ki korrekten a csillagászati évet, Numa a januárhoz hozzácsapott egy napot, így az év 355 napos lett. A szegény február maradt ugyanolyan rövid, és a közhiedelemben szerencsétlennek számított a maga 28 napjával. Ez összefügghet azzal a ténnyel, hogy a rómaiaknál a február gyászhónapnak számított, ugyanis akkor végezték a halottaikkal kapcsolatban a tisztítási rítusokat.

A „februare” szó „megtisztulást” jelent ókori szabin törzsi dialektusban.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!