Tíz évet adhat az életedhez, ha egészségesen élsz

Nagy Niki
Írta: ,
Tíz évet adhat az életedhez, ha egészségesen élsz

Kép forrása: nd3000/depositphotos.com

Kutatók évtizedek óta próbálják megfejteni, hogy vajon mi a hosszú élet titka: az egészséges étkezés? A rendszeres sport? A megfelelő mennyiségű pihenés? A lelki béke, a korai nyugdíj, a munka, amit élvezel? Egy friss kutatás most megállapította, hogy valójában rengeteg faktor játszik szerepet abban, hogy idős korodra mennyire leszel fitt és üde, ezek a faktorok pedig a következők.

Pár évvel ezelőtt egy hosszú, évtizedek óta tartó kutatás ért véget, ami azt állapította meg, hogy a boldogság kulcsa a megfelelő szociális élet, a kötődés másokhoz, a boldogság pedig a hosszú élet titka. Most azonban harvardi kutatók más eredményre jutottak:

valójában a hosszú élet több faktoron múlik, és egyik sem sokkal fontosabb a másiknál.

A Harvard T.H. Chan Közegészségügyi Iskolájának kutatói nemcsak azt akarták megállapítani, hogy vajon mitől élhet sokáig az ember, hanem azt is, hogy ez a hosszú élet mitől nem lesz tele krónikus, fájdalommal és leépüléssel járó betegségekkel. Ehhez több faktort is megállapítottak, ami az élethosszt és az egészséget is elősegíti.

monkeybusiness/depositphotos.com

A kutatáshoz mintegy 73 ezer nővér és 40 ezer férfi egészségügyi szakember adatait vizsgálták meg, akiknek sem cukorbetegségük, sem rákos megbetegedésük, sem szív- és érrendszeri betegségük nem volt, amikor jelentkeztek az úgynevezett Health Professionals Follow-Up Studyra, vagyis az egészségügyi dolgozók egészségének és életmódjának kutatására. Több mint húsz éven keresztül figyelték meg őket, és rendszeresen szűrték a fent említett betegségeket, és figyelembe vették a résztvevők származását, nemét, korát, korábbi orvosi diagnózisait és életkörülményeit is a kiértékelésnél.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!