Ettől a négy élelmiszertől elbúcsúzhatunk a klímaváltozás miatt

Nagy Niki
Írta: ,

Ha klímaváltozásról beszélünk, leginkább a melegedő hőmérséklet, az állatfajok pusztulása, a tengerszint növekedése vagy a légszennyezettség mértéke kerül szóba, pedig a melegedő klíma más területeken is teljesen megváltoztatja majd az életünket. Az időjárási viszonyok megváltozása például eltüntet majd bizonyos élelmiszereket, vagy legalább is annyira kevés lesz majd belőlük, hogy aranyáron mérik őket – még olyanokat is, amelyek most a mindennapi életünk részei.

A National Geographic Föld napja 2020 kiadványában Daniel Stone szerző figyelmeztet: a gazdák nemsokára a melegebb éghajlaton jövedelmezőbb, könnyebben eltartható termények felé fognak fordulni, ami azt jelenti, hogy sok most népszerű, tápanyagban gazdag, szeretett élelmiszer szinte teljesen el fog tűnni a Föld színéről. Ez az egész nem a távoli jövő zenéje, akár néhány évtizeden belül is érezhetjük már a hatását. 

Szakértők szerint az egyetlen, amit tehetünk azért, hogy ne hasson ránk drasztikusan a változás, hogy hozzászokunk: minél több helyben termesztett terméket vásárolunk.

Az élelmiszerimport ugyanis egyre drágább lesz, ahogy a távoli, egzotikusnak ható országokban is egyre nehezebben termelik majd meg az olcsó élelmiszert. 

Tudósok úgy gondolják, hogy az alábbi négy élelmiszert biztosan érinteni fogja a klímaváltozás, úgyhogy kezdhetünk felkészülni arra, hogy vagy teljesen eltűnnek, vagy nagyon kevés lesz belőlük, és lényegesen megdrágulnak.

Kávé

A melegebb, nedvesebb időjárás kedvez a kávécserjék parazitáinak, mint például a Hemileia vastatrix gombafajtának, ami a CLR (coffee leaf rust, kávélevél „rozsda”) megbetegedést okozza, vagy mint a kávészúnak, ez utóbbi kifejezetten nehezen bírta eddig a magasabban fekvő kávéültetvények klímáját. Jelenleg a kávét kizárólag az úgynevezett „bab-öv” országokban termesztik, amelyeknek ugyanúgy változik a klímája. Ahogy ezek az országok egyre alkalmatlanabbá válnak a kávétermesztésre, más országok alkalmasabbá válhatnának, csakhogy ezekben kiszámíthatatlan időjárási mintákra kell számítani. Arról nem is beszélve, hogy a vad kávéfajták 60 százaléka már a kihaláshoz közelít.

Banán

Valaha az egyik legolcsóbb gyümölcs volt, most már drágul, többek között az úgynevezett fuzáriumos hervadás miatt, ami a banáncserjéket tizedeli világszerte. A globális felmelegedés elméletileg a banánoknak jót tesz, hiszen nő annak a területnek a nagysága, ahol termeszteni lehet őket, de ezzel egyidőben nő a parazitáik előfordulási esélye is. A banántermelés 90 százalékát egyetlen alfaj, a Cavendish banán adja, ami pedig kifejezetten érzékeny erre a kórokozóra.

Eiliv-Sonas Aceron/unsplash.com

Bor

Egy korábbi kutatás kimutatta, hogy ha a globális felmelegedés mértéke eléri a 2 Celsius-fokot, akkor a szőlőtermesztésre jelenleg alkalmas területek 56 százaléka elveszik. Ha 4 Celsius-fokkal számolunk, akkor már 85 százalék válik szőlőtermesztésre alkalmatlanná. Ahogy a kórokozók a melegedő idővel erősebbek lesznek, több vegyszert kell használni a földeken. Arról nem is beszélve, hogy a legjobb borok ősi receptúrák alapján készülnek, ha a szőlőt meg kell változtatni hozzájuk, elveszítik értéküket.

Olívabogyó

A hajnali fagy, az erős esőzések és az erős szél már tavaly is a felére csökkentette Olaszország olívabogyó-termelését, ez pedig még csak a kezdet – ahogy a klímaváltozás intenzívebb lesz, úgy kell egyre több extrém időjárási körülményre számítani. A mediterrán területeket most egy Xylella fastidiosa nevű kórokozó is fenyegeti, amit olívaleprának is szoktak nevezni, mert megakadályozza, hogy az olívafa tápanyagokat vegyen fel, ezért elpusztul. 

A listát ki lehetne egészíteni az avokádóval, a lazaccal és a garnélával is, de valószínűleg ez is még csak egy nagyon szűk felsorolás, amit elég hosszan lehetne bővíteni.

Forrás

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba