Hogyan kellene kinéznie, ami a tányérunkra kerül? – a legfrissebb ajánlás egyenesen Kanadából

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Nagyon örültem, amikor megláttam, hogy a világ vezető dietetikusai és egészségügyi szakértői milyen ajánlással álltak elő az étrendünket illetően. Az irányvonal, amit kijelöltek, igazán közel áll a növényi étrendhez, ami egyre szélesebb rétegben válik elfogadottá és népszerűvé – nem véletlenül!

Az elmúlt években nem változtak drasztikusan a hivatalos ajánlások, legalábbis nem azok, amik világszinten is elfogadottak. A probléma inkább azzal szokott lenni, hogy ezek az ajánlások keverednek az aktuális sztárdiétákkal, a különféle szélsőségekkel, és emiatt hatalmas a káosz az emberek fejében. Azonban érdemesebb mindig a globális ajánlásokra támaszkodni, hiszen azok mögött nem igazán állhat üzleti érdek – szemben azokkal a termékekkel, amiket egy-egy diétát propagálva akarnak ránk sózni. De a legújabb kutatások szerint hogyan kellene kinéznie a tányérunknak akkor, ha a lehető legegészségesebben szeretnénk étkezni?

A tányér fele legyen friss zöldség és gyümölcs

Az ajánlás szerint legalább az étrendünk felét friss zöldségeknek és gyümölcsöknek kell kitennie, és ezeket az alapanyagokat a lehető legszélesebb skáláról kell összeválogatnunk.

Felkerültek a „mintatányérra” a bogyós gyümölcsök is, amik messze viszik a prímet társaik előtt. Kiemelkedő az ásványianyag-, nyomelem- és vitamintartalmuk, miközben sok bennük az antioxidáns.

Önmagukban vagy turmixokba keverve valóban minden nap érdemes lenne fogyasztani belőlük. A szezonban nem lehet eleget falatozni ezekből a finomságokból, és az ajánlás szerint célszerű kiegészíteni a napi gyümölcsfogyasztást idénygyümölcsökkel.

A zöldségeket illetően helyet kaptak a leveles zöldségek, amik a fogyasztási kedvet tekintve sajnos a lista végén kullognak. Érdemes lenne sűrűbben fogyasztani belőlük, mert meglepően magas a kalcium- és vastartalmuk, nem is beszélve a bennük található (zöldségekhez képest szintén kiemelkedő) fehérjékről. Ha salátákban nem szívesen fogyasztod őket, akkor jó megoldás lehet egy-egy marék friss levelest dobni a turmixodba.

Tipp: Az én kedvencem pl. a bébispenót és banán párosa, egyszerűen verhetetlen zöldturmix.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba