Egy új kutatás szerint, ha ételallergiád van, ne bízz a pincéredben!

Nagy Niki
Írta: ,

Rengeteg ételallergiásnak nincs más lehetősége, ha étterembe megy, mint hogy az ott dolgozókra bízza magát az egészsége tekintetében – egy friss kutatás most kiderítette, hogy ez mégsem annyira jó ötlet, mivel jó részüknek fogalma sincs a pontos allergénekről az ételekben. Ugyan a kutatás Németországban zajlott, valószínűleg világszintre is levetíthető – így ha komoly allergiád van, érdemes kicsit kétkedve fogadni a pincérek szavát, és inkább lecsekkoltatni velük kétszer az összetevőket, nehogy valami baj legyen.

A Düsseldorfi Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy a helyi éttermi dolgozók mennyire vannak tisztában azzal, mi számít allergénnek, és hogy mennyi ilyen összetevő van abban az ételben, amit nap mint nap kivisznek a vendégeknek. Az eredmény kicsit ijesztő lett: az emberek fele sem tudott megfelelő pontszámot elérni egy átlagos ételallergia teszten, 30 százalékuk viszont legalább három allergént meg tudott nevezni – de még ez is édeskevés.

A kutatás Düsseldorf 15 kerületében zajlott 295 éttermi dolgozó részvételével, akiknek már csak azért is nyomon kéne követniük az ételallergiás információkat, mert minden nap élelmiszerekkel dolgoznak.

„Azt találtuk, hogy az allergénekről való tudás nem olyan jó az éttermekben, mint az ember arra számítana olyanoktól, akik napi szinten étellel dolgoznak” – írta egy sajtóközleményben Adrian Loerbroks kutató.

A 2017 augusztusa és októbere között zajló kutatás személyes interjúkból állt, ahol a dolgozók 48 százaléka pincér volt, közülük csak 46 százalék kapott külön oktatást az ételallergiával kapcsolatosan. Viszont nagy részük, egészen pontosan 89 százalékuk úgy gondolta, hogy megfelelő információkkal rendelkezik, és biztonságosan tud ajánlani ételallergiásoknak is fogásokat.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv