Elmarad a bébibumm: a szakértők szerint nemhogy nőni, csökkeni fog a népesség 9 hónap múlva

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Sok mindenkiben fel sem merült, hogy a karantén időszakot nagy bébibummal fogjuk zárni, mások viszont éppen ennek az ellenkezőjét állították. De miért? A korábbiakban néhányszor már megfigyelhető volt, hogy a nagyobb tragédiákat követően megnőtt a születendő gyermekek száma. A mostani helyzet azonban egészen más: ezúttal szó sincs a frontról végre hazatérő katonákról, vagy éppen igazi felszabadultság- és biztonságérzetről – márpedig ez utóbbiak garantáltan kellenek a felelős gyermekvállaláshoz.

Sok pár elnapolta az esküvőjét, és sokan döntöttek úgy, hogy nincs most itt az ideje a családalapításnak sem. Azok, akik biológiailag és egyéb tényezők végett is ráérnek várni, nagy arányban így tesznek. Mivel nagyon bizonytalan a jövő, többen látják úgy, hogy inkább kétszer is meggondolják a családalapítás ideális időpontját. Az elmúlt néhány hónap nem a tervezgetés ideje volt: a rajtunk kívül álló körülmények mindannyiunk életét átformálták. Azok, akik tudatosan vállalnak gyermeket, tehát már a megtermékenyülés előtt felelős szülőknek tekinthetőek, számos dolgot mérlegelnek. Ugyan egy kisbabának valóban nincs túl sok mindenre szüksége, az első néhány év valóban gyorsan elmegy, és egyre komolyabb, nehezebb döntéseket kell majd meghozni a gyermek cseperedése során. Ezzel párhuzamosan több lesz a kiadás, és mivel jelenleg sok családban a bevételek is alaposan megcsappantak, rengetegen elbizonytalanodtak azzal kapcsolatosan, vajon mindent meg tudnak-e adni leendő gyermeküknek. És ez még csak az anyagi vonzat, ami gyakorlatilag a széllel változhat. De mi a helyzet a nagybetűs Jövővel?

Szinte mindannyiunkban ott motoszkálnak a kétségek és a félelmek: mennyire gyorsan változik a klíma? Mikor lángol fel újra a vírus? Mi van, ha ez csak ízelítő volt, és sokkal komolyabb betegségekkel kell szembenéznünk? Mi lesz akkor, ha éhínség tör ki, vagy úgy alakul az életünk, hogy távoli vidékre kell elvándorolnunk az életben maradásunkért?

Ezeknek a félelmeknek sajnos abszolút van létjogosultságuk, és miközben sok felnőtt a saját életét is félti, megannyian aggódnak gyermekeik jövőjéért – még azok is, akik adott esetben csak tervezik, hogy idővel szülővé válnak majd. A mostanihoz hasonló krízisek megannyi kérdést felvetnek, és még a szakértők sem tudnak rájuk bizonyossággal válaszolni. Amíg viszont nincs kézzel fogható válasz, addig, aki teheti, kivár, és inkább elnapolja a családi létszám bővítését.

Van, aki nem várhat

A mostani helyzetre gyakorlatilag senki sem volt felkészülve, különösen nem azok, akik az utolsó alkalmak egyikét ragadták meg a családalapításra vonatkozóan. A bezárt klinikák most a lombikprogramokat és a mesterséges megtermékenyítés minden formáját szüneteltetik világszerte, függetlenül attól, hogy éppen melyik fázisban volt a folyamat. Hazánkban – köszönhetően a gyermekek számának növelésére irányuló intézkedéseknek – viszonylag jobb a helyzet, mert itt az elkezdett lombikprogramokat végigvitték, ám ez sok esetben még messze nem jelentett sikert. A lombik nem néhány hetes, sokszor nem is néhány hónapos beavatkozás, gyakran évekig elhúzódik a teljes folyamat, és bizony nem mindegy, hogy van-e benne kényszerszünet, vagy éppen nincs. Itt minden nap számít, különösen azoknak, akik tényleg olyan életkorban vannak, hogy nem igazán várhatnak.

Eleve iszonyú bizonytalanság kíséri a komplett lombikprogramot, és a várakozó párokat bizony nagyon megviselheti, hogy fogalmuk sincs, mikor kezdhetik újra a beavatkozásokat, ha egyáltalán elkezdhetik.

Talán sokan lesznek azok, akik egyfajta jelként értékelik a mostani helyzetet, és úgy döntenek, itt az ideje pontot tenni a próbálkozások végére – ezzel újabb, meg nem született babák fogják kurtítani az egyébként sem túlságosan bőséges, hazai gyermekáldást.

Pixabay/pexels.com

Túl sok a stressz

A kutatók már biztosan állítják, hogy a stressz-szintünk nagyban befolyásolja az egészségi állapotunkat éppúgy, mint a termékenységünket. Márpedig stresszből bőven jutott az elmúlt időszakban, ezért szerintük egyáltalán nem életszerű, hogy 9 hónap múlva valódi bébi dömpinggel számoljunk. A stressz már önmagában is negatívan hat a szexuális életünkre, hiszen csökkenti a libidót sőt, a menstruációs ciklust akár teljes mértékben felboríthatja. Nem véletlen, hogy pl. a háborús övezetekben egy az egyben elmarad a nők menstruációja: ez nem csak a sokszor hiányos, egyoldalú étkezésre, hanem a jelentős stresszre is visszavezethető.

A természet egyszerűen tudja, hogy vannak olyan élethelyzetek, amikor az egyén túlélése fontosabb, mint a gének továbbörökítése.

A mostani pandémia ugyan háborút (egyelőre) nem okozott, a párok életét nagyban befolyásolta. Vannak, akiket összekovácsolt a mostani helyzet, de sok esetben rávilágított arra, hogy a páros tagjai nem igazán egymásnak valóak – adott esetben olyan házastársak dönthettek most a válás mellett, akik egyenesen a családalapítást tervezték.

Ami még csökkenti a születendő gyermekek számát

Habár a világ számos országában gyakorlatilag megszűntek az abortuszklinikák, a terhesség-megszakítások a koronavírus hatására, felmérésekből tudjuk, hogy nőtt a fogamzásgátlók iránti kereslet. Utóbbi a nem várt terhességek kockázatát csökkenti, előbbi viszont a születések számát növelheti akkor is, ha az így megszületett babák nem éppen tervezett családbővítésbe érkeznek.

Ugyanakkor a kutatásokból azt is tudjuk, hogy (kevés kivételtől eltekintve) sokkal kevesebbet szeretkeznek a karanténban élő emberek, emellett pedig azok is nehéz helyzetbe kerültek, akik most ismerkednének meg életük szerelmével.

Habár a legtöbb friss kapcsolatból nem születik azon nyomban gyermek, az elkövetkezendő években alighanem az is visszaveti majd a várandósságok számát, hogy ebben az időszakban egyszerűen nem köttettek új ismeretségek. 

Prisclilla Du Preez/pexels.com

Elvették a kedvet

Manapság egyre erősödik hazánkban is a tudatosan gyermeket nem vállalók száma. Ők azok a felnőttek, akik boldog házasságban élnek, biológiailag termékenyek, ám úgy döntenek, nem alapítanak családot. Korábban ez elképzelhetetlen volt, de manapság szerencsére egyre kevésbé rökönyödünk meg rajta, hogy nem mindenkinek életcélja a (nagy)család alapítása.

A gyerekmentesek úgy vélik, csak az alapítson családot, aki anyagilag, szellemileg és lelkileg is érett erre, betonbiztos a kapcsolata, illetve 100%-osan tudja, hogy akár egyedülálló szülőként is boldogulna.

Azok, akik egy kicsit is ebben az irányban gondolkoztak, most még inkább megerősítést nyertek, köszönhetően a világjárványnak. A sajtó ugyanis nem szólt másról a pandémia kezdetén, minthogy mennyi minden szakadt a szülők nyakába: házimunka és otthoni iroda mellett kell(ett) megoldaniuk a kicsik felügyeletét, az oktatást, mindezt nagyszülői segítség nélkül… Sok gyermektelen érezhette úgy, hogy legalább ez a teher nem nyomja a vállát. Az előrejelzések szerint újra gyökeresen átrendeződik a munkáltatói piac, és valószínűleg ismét a gyerekmentesek lesznek azok, akik előnybe kerülnek majd a munkavállalást illetően.

Aki persze biztos abban, hogy gyermeket szeretne, azt egy világjárvány sem fogja megakadályozni a családalapítást illetően, de azok, akik kicsit is bizonytalanok voltak, most valószínűleg inkább kettőt hátrébb léptek, mint egyet előre.

Már csak azért is, mert korántsem leányálom most várandósnak lenni: szinte semmi sem alakul a tervek szerint, a szűrésektől kezdve, a kötelező vizsgálatokon át a szülésig, minden nehezített körülmények között zajlik. És ismét előtérbe kerül a bizonytalanság: nem tudjuk, mindez meddig fog tartani. Lehet, hogy 9 hónap múlva az egész csak egy rossz álomnak tűnik majd, de az is megeshet, hogy egy második, harmadik hullámmal, vagy éppen egy újabb pandémiával küzdünk épp…

Az mindenesetre biztos, hogy amíg az emberekben nem enyhül a félelem, nem csökken a pánik, addig a gyermekvállalási kedv nem fog nőni, de stagnálni sem.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv