Elkészült a világ eddigi legátfogóbb elemzése - Ezekre a betegekre nézve jelenti a legnagyobb veszélyt az új koronavírus

Zabolai Margit
Írta: ,
Elkészült a világ eddigi legátfogóbb elemzése - Ezekre a betegekre nézve jelenti a legnagyobb veszélyt az új koronavírus

Kép forrása: unsplash

17,4 millió páciens és 5 707, COVID-19-cel összefüggésbe hozható kórházi haláleset kapcsán elkészült a világ eddigi legnagyobb, legátfogóbb elemzése, amely a koronavírus miatt bekövetkezett halálesetek rizikófaktorait tárta fel. A meglévő egészségügyi panaszok csak részben magyarázzák, hogy a szegényebb körülmények közül érkező, vagy etnikai kisebbséghez tartozó betegek körében nagyobb az elhalálozás kockázata. Az idősebbek, a férfiak, a kezeletlen cukorbetegségben vagy súlyos asztmában szenvedők szintén a magasabb kockázatú csoportba tartoznak.

Az Oxfordi Egyetemen és a Londoni Higiéniai és Trópusi Orvostudományi Iskolában (LSHTM), az NHS England nevében és az NHSX-vel együttműködve, több mint 17,4 millió brit felnőtt álnevesített egészségügyi adatait elemezték, hogy feltárják a leggyakoribb okokat, amelyek a COVID-19-ben megbetegedett emberek elhalálozásához vezettek.

Ez a mai napig a COVID-19-ről szóló legnagyobb tanulmány, így jelenleg ez számít a legmegalapozottabbnak is a koronavírusos halálesetek rizikófaktorainak meghatározásában.

A tanulmány szerint fehér páciensekkel összehasonlítva az ázsiai származású és fekete etnikai csoportokba tartozó embereknél nagyobb a halálozási kockázat.

Korábban a kommentátorok és kutatók ésszerűen feltételezték, hogy ennek oka lehet az egészségügyi problémák, például a szív- és érrendszeri betegségek vagy cukorbetegség nagyobb előfordulása a kisebbségi közösségek körében, vagy gyakrabban előforduló nélkülözés. A részletes adatokra alapozott eredmények azt mutatják, hogy ez a többletkockázatnak csak egy kis részét teszi ki. Következésképpen további kutatásokat kell végezni, hogy kiderüljön, az etnikai kisebbségekhez tartozóknál miért magasabb az elhalálozás kockázata.

További felismerése a vizsgálatnak, hogy a hátrányos helyzetű társadalmi rétegből érkezőknél is nagyobb a halálozási kockázat, amit szintén nem lehetett más kockázati tényezőkkel megmagyarázni.

Az eredmények megerősítették, hogy a férfiak esetében fokozott kockázata van a COVID-19 fertőzésből bekövetkező elhalálozásnak, ugyanez igaz az idősebb korúak és az ellenőrizetlen cukorbetegségben szenvedőkre is. Az adatok alapján a súlyos asztmában szenvedők körében szintén magasabb a kockázata annak, hogy a koronavírus fertőzés végzetes lehet.

A tanulmány összekapcsolta a COVID-19-cel kórházba került betegekkel kapcsolatos adatokat a TPP (egy klinikai szoftvereket fejlesztő vállalat) által kezelt alapellátási nyilvántartásokban tárolt adatokkal. Ehhez egy olyan platformot, az OpenSAFELY-t használtak, ami lehetővé teszi az adatok tárolását és hozzáférését az egyedi ellátás céljából, de minimalizálja az adatok továbbításával és tárolásával kapcsolatos biztonsági kockázatokat, így az elemzéseket gyorsan és biztonságosan végezték el, miközben biztonságban tudták a betegek személyes adatait. Az adatokat természetesen anonimizálták is, mielőtt a kutatók számára hozzáférhetővé tették azokat.

Liam Smeeth, az LSHTM klinikai epidemiológiai professzora, az NHS orvos és a tanulmány társvezetője azt mondja:

„Nagyon pontos adatokra van szükségünk arra vonatkozóan, hogy mely betegek a legveszélyeztetettebbek, hogy a járványt jobban tudjuk kezelni, a betegeket pedig jobban tudjuk ellátni. Az OpenSAFELY elemzés által adott válaszok döntő jelentőségűek a világ minden országa számára. Például nagyon aggasztó látni, hogy az etnikai háttérrel rendelkező emberek magasabb kockázata nem magyarázható a korábbi egészségügyi állapotukkal. ”

Dr. Ben Goldacre, a DataLab igazgatója, az Oxfordi Egyetem Alapvető Egészségtudományi Tanszékének NHS orvosa és a tanulmány társvezetője hozzátette:

„Egy globális egészségügyi vészhelyzet alatt gyors és pontos válaszok kellenek. Ez azt jelenti, hogy nagyon nagy, nagyon aktuális adatkészletekre van szükségünk. Az Egyesült Királyságban fantasztikus mennyiségű és minőségű adat áll rendelkezésre. Tartozunk a betegeinknek azzal, hogy megőrizzük az adataik biztonságát és tartozunk a globális közösségnek azzal, hogy a lehető legjobb módon használjuk fel azokat. Ezért fejlesztettünk ki egy új, rendkívül biztonságos modellt, amely elviszi az analitikát oda, ahol az adatokat már egyébként is biztonságosan tároljuk.”

Az OpenSAFELY használatával már további elemzések is folyamatban vannak, ideértve az alapellátásban rutinszerűen felírt gyógyszerek hatásainak vizsgálatát. A platform felhasználható a COVID-19 terjedésének értékelésére is, a modellezés innovatív megközelítéseivel; így például előre lehetne jelezni a helyi egészségügyi szolgáltatások igényeit; felmérni a világjárvány közvetett egészségügyi hatásait; nyomon követni a nemzeti beavatkozások hatását; és tájékozódni a lezárások megszüntetéséről.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba