Egyre csak csökken az emberi test hőmérséklete - Mi az oka?

Nagy Niki
Írta: ,

Eddig a tudomány úgy gondolta, hogy nagyjából 36,8 Celsius-fokos egy átlagember teste, ennél lényegesen lejjebb kihűlés, feljebb pedig láz fenyegeti. Egy friss kutatás azonban elképesztő mennyiségű adatot elemezve arra az eredményre jutott, hogy ez a szám valószínűleg hibás, és valójában fokozatosan hűl az emberi test akkor is, ha az átlagokat nézzük. De mi lehet ennek az oka?

Az egészséges testhőmérsékletet Carl Reinhold August Wunderlich német tudós határozta meg még 1851-ben, aki komoly kutatásokat végzett, így a tudományos konszenzus a mai napig elfogadta ezt az átlagszámot. Wunderlichnek valószínűleg igaza volt, ám ma már nem megfelelő ez a 36,8 Celsius-fokos átlaghőmérséklet – a Stanford Egyetem friss kutatása ugyanis kimutatta, hogy az emberi test az évtizedek alatt fokozatosan hűlni kezdett. Persze azért nem kell megijedni, de érdemes lenne újrakalibrálni például azt, hogy mikortól beszélünk lázról, és mikortól súlyos a testhőmérséklet növekedése. Valószínű ugyanis, hogy amit most még csak enyhe hőemelkedésnek gondolunk, valójában már komolyabb problémát is jelenthet.

Azt azért az elmúlt években már sejtettük, hogy a majdnem 37 Celsius-fokos normál hőmérséklet annyira nem stimmel, főleg ha belegondolunk, mennyi mindenen múlik az, hogy valakinek milyen az egészséges testhőmérséklete: a nemén, az életkorán, a lakóhelyén, az életformáján mind-mind múlhat az, hogy hány fokon működik a legideálisabban a teste.

Készültek kutatások is rá, amik kimutatták, hogy valójában valahol 36,5-36,6 Celsius-fok között lehet a megfelelő arány, csakhogy ezek a kutatások nem voltak annyira alaposak, mint a Stanford Egyetem most megjelent tanulmánya.

A kutatók három időszakból választottak maguknak mintát: az egyik az amerikai polgárháború veteránjaitól származott, ez az 1862 és 1930 közötti időszakot öleli fel, és azokhoz tartozik, akik az 1800-as évek elején születtek. A második minta szintén amerikai, 1971 és 1975 között gyűjtötték, a harmadik pedig a saját adatbázisukból érkezett 2007 és 2017 közötti időszakról. Azért fontos, hogy ilyen sok idő teljen el a mintavételek között, mert így jól lehet ábrázolni a változásokat, és nem fogunk elakadni az olyan apró különbségek között, amiket befolyásolhatnak a fent említett tényezők. Így valódi, részletes változásokat tudunk megfigyelni.

A szakértőknek nagyon magas, 677423 fős mintájuk lett, amiből már nagyon jól lehet következtetéseket levonni. Az eredmények a már korábban sejtett különbségeket is kimutatták az egy idősíkhoz tartozó emberek között is: a fiataloknak és a nőknek magasabb a testhőmérsékletük, ugyanez a helyzet azokkal is, akiken több a felesleg, és mindenkinek melegebb a teste a nap későbbi óráiban.

A kutatás ezen felül azt is kimutatta, hogy a kétezres években született fiúk / férfiak átlagos testhőmérséklete például 0,59 Celsius-fokkal alacsonyabb, mint azoké, akik a polgárháború idején éltek, ez évtizedenként egy folyamatos 0,03 fokos csökkenést jelent. Ugyanez a helyzet a nőknél, csak ott 0,32 Celsius-fokot csökkent a testhőmérséklet az 1890-es évek óta.

A kutatásból kiderült, hogy az emberi testhőmérséklet folyamatosan csökken, bár nem nagy mennyiségben, de szépen kimutatható ütemben.

Ennek az oka a megváltozott környezet, a más étkezés, de az is lehet, hogy kevesebb a fertőzés a modern időkben, ami alapvetően lejjebb viszi az átlagos testhőmérsékletet is. Ehhez mérten kellene figyelnünk azt is, hogy valakinek mikortól van hőemelkedése, és mikor beszélhetünk lázról – mert így már azért alacsonyabb testhőmérséklet is jelezhet problémákat.

Forrás

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba