Az egyedüllét egészségesebbé tesz? Furcsa eredményre jutottak pszichológiai kutatások

Irimiás Alíz
Írta: ,

Hajlamosak vagyunk egyre több időt egyedül tölteni. A legújabb kutatások arra utalnak, hogy a magányosság bizonyos előnyökkel jár - ideértve a kreativitást, a mentális egészséget és a vezetői képességeket is.

Néha titokban örülök, ha egy-egy társasági eseményt vagy baráti találkozót, amire én is hivatalos voltam, lemondanak. Ilyenkor néhány órára nyugi van.

A széles körben végzett kutatások azt mutatják, hogy a társadalmi elszigetelődés súlyos népegészségügyi problémát jelent azokban az országokban, ahol gyorsan idősödik a népesség – szinte „magányos járványról” beszélhetünk.

Az Egyesült Királyságban a Királyi Főiskola szerint a magány ugyanolyan kockázatot jelent a korai halálozást tekintve, mint a cukorbetegség.

Az erős társadalmi kapcsolatok fontosak a kognitív működés, a motoros funkciók és a zökkenőmentesen működő immunrendszer szempontjából. Ezt különösen a szélsőséges társadalmi elszigeteltség esetei teszik nyilvánvalóvá. A fogságban tartottak, az árvaházakban, bántalmazásban élő gyermekek, és a börtönben zárkákban tartott foglyok mind azt igazolják, hogy a tartós magány hallucinációkhoz és a mentális instabilitás egyéb formáihoz vezethet. Ezek azonban súlyos és nem önként vállalt esetek az egyedüllétre.

Azok számára, akik szívesen vannak egyedül, a kutatások néhány pozitív megállapítást is tartogatnak: a visszafogottabbak mind a munkájukat, mind az érzelmi jóllétüket tekintve profitálhatnak a magányosan eltöltött percekből.