Ez a nő egyáltalán nem érez fájdalmat, ezzel pedig segíthet a tudománynak

Nagy Niki
Írta: ,
Ez a nő egyáltalán nem érez fájdalmat, ezzel pedig segíthet a tudománynak

Kép forrása: iofoto/depositphotos.com

Gondolj bele, mennyire jó lenne, ha soha többé nem éreznél fájdalmat, szorongást, félelmet, vagy bármilyen ehhez hasonló, negatív élményt – egy skót nő, Joanne Cameron pontosan így éli az életét születése óta, és egészen mostanáig nem is gondolta, hogy ezzel bármi probléma lenne. Bár az állapot veszélyes is lehet, a tudománynak a segítségére lehet különböző betegségek kezelésében.

A 71 éves Joanne Cameron egész életében nem érzett sem fájdalmat, sem szorongást, sem félelmet – altatás és fájdalomcsillapítás nélkül csinált végig műtéteket, évek óta ízületi gyulladással él, ami fel sem tűnt neki, és gyerekkori csonttörés, bőrégés is történt úgy, hogy csak akkor vette észre a dolgot, amikor már folyt a vér, vagy égett szagot érzett. Sőt, amikor megszülte a gyerekeit, akkor sem érzett semmiféle fájdalmat.

Joanne emelett nem érez sem félelmet, sem szorongást, sőt, amikor egy normális ember ezeket élné át, az ő szervezete extra boldogságra kapcsol.

A British Journal of Anaesthesia tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint mindez egy genetikai mutációnak köszönhető, amely miatt Joanne fájdalomérzékelése nagyon lecsökkent, szinte nemlétezővé vált.

A TIME szerint az orvosai akkor kezdtek el gyanakodni arra, hogy valami gond van, amikor Joanne egy nagyon fájdalmas kézműtéten esett át, és utána nem volt szüksége a fájdalomcsillapítókra. A doktorok végre átirányították az Oxfordi Egyetemhez és a University College Londonhoz, itt kezdték el tanulmányozni az asszony szervezetét.

Kép forrása: Photocreo/Depositphotos.com

A kutatók rájöttek, hogy a genetikai mutáció a FAAH enzimet is kódoló kromoszómán található, ez az enzim a felelős azért, hogy Joanne-nak a fájdalomérzékelése ilyen gyenge. A mutáció nagyjából azt eredményezi, hogy az agyban felszabadul egy vegyület, amelytől a nő nem érez fájdalmat, viszont elég feledékeny, de legalább extrém módon boldog.