Egyáltalán nem mindegy, hogy optimista-e a párod

Nagy Niki
Írta: ,

Kutatók szerint egy olyan romantikus kapcsolat, amelyben a párod optimista és bizakodó, akár segíthet a kognitív leépülés lassulásában is – vagyis sokkal tovább fog majd jól az agyad, és maradsz okosabb, mintha egy pesszimista partnerrel lennél együtt.

Még egy okunk van, hogy lecseréld végre azt a folyamatosan zsörtölődő, mindenben hibát kereső, pesszimista párodat:

egy friss kutatás szerint nem tesz túl jót, ha ilyen emberrel töltöd a mindennapjaidat, viszont ha optimistával vagy összezárva, akkor az még az agyad is megköszöni, hiszen lassíthatja az agyad öregedését, ahogy telnek az évek.

A Michigan Állami Egyetem kutatói 4457 heteroszexuális pár adatait vizsgálták meg egy korábbi kutatásból aszerint, hogy mennyire voltak optimisták, és hogy milyen gyorsan romlottak a kognitív képességeik. Az összes résztvevő 50 év feletti volt, és rasszban, életkorban, életmódban reprezentatív mintát nyújtottak az amerikai társadalomról.

Kutatók azt már régóta tudják, hogy az optimizmus mennyire jótékony hatással van az emberre gyakorlatilag minden téren, és hogy az agyi öregedést is lassítja, ha nem idegeskedünk annyit a dolgokon. Most azonban az egyetem szakértői arra keresték a választ, hogy vajon nemcsak saját magunkra, hanem a párunkra is hat-e az optimizmusunk, vagy, ha még pontosabbak akarunk lenni, hogy a párunk optimizmusa befolyásolja-e az agyi fejlődésünket, ahogy öregszünk.

Amikor a kutatócsoport elemezte az adatokat, rájöttek, hogy az optimistább emberek kognitív képességei jobbak voltak, és a házastársaik is profitáltak a világlátásukból.

A kutatók elmagyarázták, hogy sok rizikófaktora van a kognitív hanyatlásnak: ilyen például a genetikai öröklődés, a biológiai markerek vagy az életmód. Utóbbihoz hozzá tartozik például a mozgás mennyisége és gyakorisága, az egészséges étrend, az egészséges testsúly, valamint a mindennapi mobilitás – tehát nemcsak az edzések során elvégzett mozgás, hanem az egész napi aktivitás is. 

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!