Egyáltalán nem érdemes terhesség alatt alkoholt inni

Nagy Niki
Írta: ,

A terhesség alatti alkohol- és koffeinfogyasztásról megoszlanak a vélemények: van, aki mindkettőt szigorúan tiltaná, de van, aki szerint módjával belefér egy kicsi mindegyikből, ha az ember figyel a mértékekre. Egy friss kutatás most az előbbi csoportnak ad igazat, legalább is, ami az alkoholt illeti: már egy kis alkohol is következményekkel járhat a gyerek kognitív funkcióira és a születési súlyára.

Nagyon nehéz meghatározni, hogy valójában mennyire kell figyelnie egy terhes nőnek az alkoholfogyasztására, hiszen vannak olyan alkoholos italok, amelyek kis mennyiségben egészségesek a szervezet számára, sőt, kutatások szerint még a terhesség alatt is biztonsággal fogyaszthatók. Nem emellett teszi le a voksát viszont egy friss kutatás, ami korábbi kutatások eredményeit foglalja össze, és óva int attól is, hogy minimális mennyiségű alkoholt fogyasszon az a nő, aki babát vár.

A Bristol Orvosi Egyetem kutatói összesen 23 korábbi kutatást elemeztek, és összehasonlították a konklúziókat:

kiderült, hogy a terhesség alatti alkoholfogyasztás rosszabb kognitív funkciókhoz és alacsonyabb születési súlyhoz vezet a babáknál.

A kutatók azért ezt a két aspektust emelték ki, mert ezekre volt elegendő, megfelelő minőségű és különböző módszerekkel elvégzett kutatás, ami egyértelmű eredményt is hozott.

Ez volt az első olyan összefogó kutatás, amely más, különböző módszerekkel készült kutatások eredményeit hasonlította össze a témában. A szakértők szerint a legnehezebb az volt, hogy olyan csoportokat találjanak, amelyeknél az anyák és a gyerekek között nagyjából csak a terhesség idején elfogyasztott alkohol mennyisége a különbség. 

A kutatók szerint az is probléma, hogy az alkoholos termékeket gyártók és palackozók gyakran elnagyolják az alkoholfogyasztásból eredő károkat, pedig az alkohol hatással van a fejlődő magzat agyára, szívére, arci sajátosságaira, és belezavarhat a normál növekedési ritmusba.

Kym Ellis/unsplash.com

Az alkohol már kis mennyiségben is növeli az úgynevezett magzati alkoholszindróma (fetal alcohol syndrome, FAS) kilakaulásának esélyét, ami akkor alakul ki, ha a magzatot születése előtt alkoholhatás éri.

A részleges fetális alkohol szindrómánál a jellegzetes arcelváltozások - keskeny felsőajak, az orr és a felsőajak közötti bemélyedés hiánya és a rövid szemrések - egy része beazonosítható, míg a fetális alkohol szindrómánál a babán már mindhárom elváltozás jelen van.

A kutatók szerint nincs egy olyan biztonságos határ, ami alatt lehetne alkoholt fogyasztani – bár lehet, hogy egy nagyon minimális mennyiség nem árt, nem lehet meghatározni pontosan, mennyi az annyi, ezért sokkal szerencsésebb, ha a terhes nők egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt. 

Persze nem csak az alkohol a rizikófaktor, ugyanígy problémákat okozhat például a dohányzás, ami hasonlóképp visszamaradott kognitív fejlődéshez és idő előtti születéshez vezethet. Sőt, az antidepresszánsok használata is bezavarhat a magzat megfelelő fejlődésébe.

A legegyszerűbb megoldás az, hogy a terhes nők beszéljenek a háziorvosukkal vagy szülészorvosukkal az ilyen problémákról is, hogy tudják, mennyire számítanak veszélyeztetettnek, és mennyire kell odafigyelniük az ilyenekre. Az alapvető ajánlás pedig az, hogy a várandós nő ne fogyasszon alkoholt, ne dohányozzon, és igyekezzen tartózkodni minden olyantól, ami a magzati fejlődésbe bezavarhat.

Forrás

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!