7 durva járvány a történelemben, ami rettegésben tartotta az emberiséget

Balogh Orsi
Írta: ,

Nem először találjuk szembe magunkat világjárvánnyal. Az emberiség kicsit sem szűz, se nem tapasztalatlan, ha túlélésről van szó. Sajnos az elmúlt évszázadokban nemcsak a háborúk követelték embermilliók életét, hanem az őket követő járványok is. Úgyhogy fel a fejjel, a koronavíruson is túl leszünk egyszer, mint ahogy ezen a hét láthatatlanul gyilkoló, még halálosabb világjárványon is!

Bár történelmi járványokról beszélünk, bármikor újra felüthetik a fejüket - ám szerencsére többségükre már van oltóanyag és remekül lehet kezelni ezeket. Nem volt ez azonban mindig így, és ezek a brutális betegségek irgalmatlanul végigsöpörtek a világban, és idő előtt ragadtak el több millió lelket.

A pestis volt az ókor, illetve a középkor legfélelmetesebb betegsége. Több, mint 100 millió ember életét követelte világszerte.

A legelső dokumentált eset 540-ben volt, mikor a félmilliós Konstantinápoly ötödét elvitte a ragály. Nem csoda, hogy fekete halálnak, illetve dögvésznek is hívták.

Ma már tudjuk, hogy a Yersinia pestis nevű baktérium okozta a megbetegedést, ami egy fertőzött állatról – leginkább patkánybolháról – került az emberre.

De a fertőzött állat érintése, harapása során is átkerülhetett az emberre a kórokozó. A járvány a 14. században újból kitört Európában, majd már kevéssé agresszíven a 17. században is, de 1347–1353 között tombolt a leginkább.

Először Európában a 6. században jelent meg, majd a 13. és 16. század között is szedte áldozatait a fekete himlő. Több, mint 60 millió emberrel végzett.

A túlélők közül sokan megvakultak, akárcsak a mi Kölcsey Ferencünk is. 

Főként az Újvilágban harapódzott el, ahová az európai hódítók becipelték. Leigázta az Azték és az Inka Birodalmat, a Karib-szigetek őslakosságát és Mexikóban is óriási pusztítást végzett.

A cseppfertőzéssel terjedő betegséget biológiai fegyverként is használták. A jó hír az, hogy 1980-ban sikerült világszerte felszámolni a betegséggel.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv