Depressziósak azok a tinik, akik sokat nyomkodják a telefonjukat

Nagy Niki
Írta: ,

Az már nem újdonság, hogy a folyamatos képernyő előtt töltött idő nem tesz jót sem a mentális, sem a fizikai egészségnek – egy friss kutatás azonban kiderítette, hogy komolyabb a helyzet, mint gondoltuk: minden képernyő előtt töltött óra jelentősen növeli a tinédzserek depresszióra való hajlamát.

A közösségi média ereje, az összehasonlítgatás, a tévében lejátszott ostoba műsorok mind-mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a fiatalok egyre inkább érzik magukat magabiztosnak, és nem olyan komfortosak a saját bőrükben, mint kellene nekik. Persze a tinédzserkor sajátja, hogy valakinek önbizalomhiánya van, és keresi a helyét, de egyre több tudományos kutatás szól arról, hogy mennyire rontja a fiatalok mentális állapotát a sok telefonozás vagy tévézés. 

A JAMA Pediatrics tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint naponta minden egyes képernyő előtt eltöltött óra jelentősen növeli a depresszió kockázatát a tinédzsereknél.

Ez a képernyő lehet a telefoné, a laptopé, a tévéé (mindegy, hogy streaming szolgáltatást vagy YouTube-ot néz-e rajta a gyerek), vagy a tableté is. Ez az első olyan kutatás, ami a depressziós tünetek és a képernyő előtt töltött idő változásának kapcsolatát is vizsgálja.

A kutatás kanadai gyerekeket vizsgált meg, méghozzá összesen 3826-ot, 31 különböző iskolából, így igencsak reprezentatívnak mondható. A legfiatalabb résztvevő gyerekek hetedikesek, a legidősebbek pedig tizenegyedikesek voltak. A kutatás 2012 és 2018 között zajlott, a gyerekeknek pedig a hangulatukat, a depresszióra utaló tüneteiket és a képernyők előtt eltöltött időt is fel kellett jegyezniük.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv