A megfelelő étrend is segíthet a depresszió elleni küzdelemben – egy friss kutatás szerint

Nagy Niki
Írta: ,
A megfelelő étrend is segíthet a depresszió elleni küzdelemben – egy friss kutatás szerint

Kép forrása: nerudol/depositphotos.com

A Manchesteri Egyetem friss kutatása szerint a megfelelő étrend segíthet a depresszió tüneteinek kezelésében – bár egyszerű gyógymódot nyilvánvalóan nem kínál, hozzájárulhat ahhoz, hogy a mentális betegséget könnyebben viseld. Már korábban is készültek olyan kutatások, amelyek szerint az étrend és a mentális egészség összefügg, ehhez tett hozzá most a manchesteri eredmény.

A depressziót nagyon nehéz meghatározni, leginkább úgy lehet behatárolni, hogy a hangulati és érzelmi élet hosszan tartó zavara, a gondolkodás lelassulása és az aktivitás csökkenése jellemzi. Olyan állapot, amelyben az élet sivárnak, terhei nyomasztónak tűnnek. A hangulati élet zavarait testi tünetek jelentkezése kíséri. Máig többnyire rejtély a tudomány számára, hogy mi okozhatja, és hogyan lehet gyógyítani – a komolyabbat gyógyszerrel kezelik, az enyhébbet pedig életmódbeli változásokkal próbálják kordában tartani.

Az életmódbeli változások részeként gyakran az étrend megváltoztatását is ajánlják a szakemberek, ami nyilvánvalóan egyedül nem oldja meg a problémát, de az biztos, hogy a tünetek enyhítésében segíthet, vagy megelőzheti a rosszabbodásukat.

Erre erősített rá most a Manchesteri Egyetem kutatása, amely 16 korábbi klinikai – embereken zajló – kutatási eredményt vizsgált meg és elemzett ki az étrend fontosságának szempontjából. A 16 klinikai kutatás összesen több mint 46 ezer embert jelent, ami már elég szép szám ahhoz, hogy egyértelműen kijelenthessük: az eredmények széleskörűek.

Fókuszban

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!