A délutáni alvás terápiás hatású is lehet kutatások szerint

Irimiás Alíz
Írta: ,

Minden nap pontosan tisztában vagyok vele – anélkül, hogy az óvónéniket megkérdezném –, hogy a kislányom aludt-e aznap az oviban vagy nem. Ha nem alszik délben, vagy valami miatt nem tud eleget aludni, délután szinte nem lehet bírni vele: szófogadatlan, hisztis, nyöszörög, és bármelyik pillanatban képes elsírni magát, ha valami épp nem úgy történik, ahogy szeretné.

Rebecca Spencer, a Massachusetts Amherst-i Egyetem alváskutató idegtudósa azt vizsgálta, amit a szülők általában megfogalmaznak a délutáni alvást kihagyó gyerekkel kapcsolatban, méghozzá, hogy az a gyerek, aki nem alszik napközben, az érzelmileg kusza. A kérdés, amit ezzel kapcsolatban feltettek, az, hogy „A napközbeni alvás befolyásolja-e az érzelemfeldolgozást?”.

Kutatások már kimutatták, hogy általában az alvás segít az érzelmek megértésében, és kulcsfontosságú szerepet játszik a napi tapasztalatok dekódolásban, így az emlékek megőrzésében is. De azáltal, hogy hatással van az emlékek feldolgozására, az alvás megváltoztathatja a memória teljesítményét is.

„Az alvás különösen jó az érzelmi memória átalakításában” - mondja Elaina Bolinger, a Tübingeni Egyetem érzelem- és alváskutatója.

8-11 éves korú gyerekeket vizsgálva elektródák segítségével figyelték meg az alvó és nem alvó résztvevők érzelmi reakcióját bizonyos negatív képekre. Ebből kiderült, hogy azok a gyerekek, akik aludtak, jobban tudták kezelni, irányítani az érzelmi reakcióikat. Bolinger megállapította, hogy az alvás segíti mind az érzelmi információk kristályosodását, mind pedig annak ellenőrzését, hogy hogyan érezzük magunkat. Már egyetlen éjszakai alvás is hasznos az emlékek feldolgozásában, és az érzelmeink szabályozásában.

Kép forrása: CroMary/depositphotos.com

Simon Durrant, a Lincoln Egyetem alváslaboratóriumának vezetője szerint a délutáni alvás hozzájárul a gyermekek érzelmi memóriájának a feldolgozásához. Napközbeni alvás nélkül a gyerekek a semleges ingerekhez hasonlóan reagáltak az érzelmi ingerekre, azaz túlérzékennyé váltak, mert nem tették le az érzelmi poggyászt a délutáni alvás alatt.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba