Bizonyítottan jót tesz, ha a nő zenét hallgat vezetés közben

Nagy Niki
Írta: ,

Sok emberre igaz, hogy nagyon szeret vezetni, és szívesen ül kocsiba – de még ők sem immúnisak a közlekedési stresszre, főleg akkor, ha nagyvárosban élnek, és rendszeresen dugóba keverednek. Nem meglepő, hogy ez a stressz nem tesz túl jót a szív- és érrendszerednek, hosszú távon pedig még az életedet is megrövidítheti. Kutatók szerint azonban egyvalami enyhítheti a stresszt vezetés közben.

A hosszú távú stressznek rengeteg negatív hatása van, a mentális egészségen kívül a fizikai egészségünkre is komolyan kihathat, ha sokat idegeskedünk. Főleg a szívünk és érrendszerünk bánhatja, ha nem törekszünk arra, hogy kevesebbet stresszeljünk. Könnyű ezt mondani, érvelhet az, aki éppen a budapesti dugóban üldögél már hosszú ideje – a közlekedés egyébként is az egyik fő faktora a mindennapos stressznek. Kutatók szerint azonban egyszerű módszerrel enyhíthetjük a helyzetet.

2019 októberében jelent meg a Complementary Therapies in Medicine tudományos folyóiratban az a tanulmány, amely a zene és a vezetés közbeni stressz kapcsolatát vizsgálja. Azt előre érdemes leszögezni: a kutatáshoz a brazil Sao Paulo Állami Egyetem kutatói mindössze 5, 18-23 év közötti nőt vizsgáltak meg, ami tudományos szempontból elhanyagolható, de jól mutatja, merre érdemes haladnia további, nagyobb résztvevőszámos kutatásokkal.

A résztvevőket úgy választották ki, hogy ne legyenek rendszeres vezetők, mivel korábbi kutatások kimutatták, hogy azok, akik kevesebbet vezetnek, nehezebben birkóznak meg a közlekedés okozta stresszel.

Nőket pedig azért választottak, mert szintén korábbi kutatások alapján a női nem sokkal érzékenyebb a hangbéli stimulációra.

A kutatás során a nőknek kétszer kellett ugyanazon az útvonalon, ugyanolyan körülmények között végigvezetniük, a különbség csak annyi volt, hogy második napon klasszikus zenét hallgattak vezetés közben. A kutatók úgy ellenőrizték, hogyan változik a résztvevők stressz-szintje, hogy szívmonitorral megfigyelték a pulzusuk változását: azt, hogy a szívverések között mennyi idő telik el. Ezzel hatékonyan lehet mérni azt, hogy mennyire stresszes valaki, hiszen nem egyforma az emberek pulzustartománya, lehet, hogy valakinek egyébként is magasabb az alap pulzusa, mint a többieknek.

A kutatásból egyértelműen kiderült, hogy a klasszikus zene sokat segített abban, hogy a nők kevésbé legyenek stresszesek vezetés közben. Korábbi kutatások kimutatták, hogy a klasszikus, szöveg nélküli zene a leghatékonyabb erre a célra, mivel a zene mondanivalója már máshogy hathat az emberekre, egyéniségtől függően.

A stressz hosszú távú hatásait nem érdemes elbagatellizálni: okozhat ugyanis úgynevezett megtört szív szindrómát, ami annyit takar, hogy a szív elfárad a sok stressztől, és szívinfarktus-féle tüneteket produkál. Bár ez a betegség abszolút kezelhető, és viszonylag hamar elmúlik, hosszú távú következményei lehetnek, ráadásul vezetés közben nem éppen biztonságos, ha valaki úgy érzi, szívrohamot kapott – ilyenkor nagyon megnövekedhet a balesetveszély is.

A közlekedés okozta stressz mérséklésére lehet még máshogy is törekedni: figyelj például arra, hogy mikor van a legnagyobb forgalom a városodban, és inkább akkor utazz, ha a nagy tömegek eltűntek az utakról, vagy próbálj ki néhány légzőgyakorlatot, ami szintén a stressz leküzdésére jó. Ami viszont a legfontosabb: próbáld meg elfogadni, hogy a közlekedés ilyen, és igyekezz ne felhúzni magad rajta – csak saját magadat hozod rossz helyzetbe, ha minden nap kitéped a hajadat az idióta autósok miatt.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!