2030-ra több gyerek születik online ismeretségből, mint hagyományosból

Zabolai Margit
Írta: ,
2030-ra több gyerek születik online ismeretségből, mint hagyományosból

Kép forrása: unsplash

Egy új kutatás szerint az Egyesült Királyságban 2037-ben több olyan csecsemő fog születni, akiknek a szülei online ismerték meg egymást, mint olyan, akinek az anyukája és apukája offline találkoztak először.

Az Imperial College Business School által készített tanulmány szerint a következő évtizedben született csecsemők 40% -a „e-csecsemő” lesz, azaz olyan szülők gyermeke, akik társkereső alkalmazásban vagy weboldalon találkoztak.

Ugrásszerűen nő a neten ismerkedő száma

Az előrejelzéseket a Future of Dating című jelentésben tették közzé, amelyet az eHarmony társkereső platform adatai és a Nemzeti Statisztikai Hivatal jelenlegi születési előrejelzései alapján állítottak össze.

A jelentés azt is megállapította, hogy majdnem minden harmadik (32 százalék) kapcsolat, amely 2015 és 2019 között kezdődött, online indult, míg a 2005 és 2014 közöttiknek mindössze 19 százaléka kezdődött a web hálójában bontakozni. 

A kutatók azt jósolják, hogy ezek a számok drámaian növekedni fognak 2030-ra, amikor becsléseik szerint a kialakult kapcsolatok több mint fele online kezdődik.

Dr. Paolo Taticchi, az Imperial College Business School vezető tanára elmondta:

„A digitális világ modernizálta az online társkereső folyamatot – így nem csak könnyebbé vált találni valakit, de annak is jóval nagyobb az esélye, hogy akit találsz, megfelel az elvárásaidnak.”

Új korszak kezdődik a randevúzásban

„2035 fontos szerepet játszik majd a szerelem újfajta megtalálásában, ezzel az évvel egy új korszak kezdődik majd a 21. századi randevúk korában” – tette hozzá a doktor.

A vizsgálatok a Badoo nevű társkereső oldal hasonló tanulmányát követték, amely azokat a profilokat vizsgálta, amelyek a legsikeresebbek voltak az online randevús oldalakon.

Az 5000 felhasználót vizsgáló kutatás eredményeképpen a kutatók megállapították, hogy az őszinteség az egyik legvonzóbb tulajdonság az interneten.

Az internetes ismerkedés persze nem csak Nagy-Britanniában hódít: az Egyesül Államokban azok, akiknek 2017-ben kezdődött a kapcsolata, már 40%-ban az online térben kezdtek randizni, míg a barátok, családok közvetítő szerepe csökkent.

Ledőlnek a társadalmi csoportok közötti falak

Bár vannak kutatások, amelyek azt mutatják, hogy nem minden társadalmi réteg egyformán nyitott az online társkeresésre – Németországban például egy felmérés azt találta, hogy a magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők kevésbé találják elfogadhatónak az internetes ismerkedést – a kutatók, szociológusok felhívják a figyelmet arra, hogy hosszú távon a randizás új platformjai jelentősen átalakíthatják a mostani társadalmi képet.

Míg az emberek többsége barátokon, családtagokon vagy a munka révén ismerte meg egymást, óhatatlanul a szűkebb-tágabb ismeretségi körökből, tehát nagyjából azonos szociológiai buborékokból találtak egymásra az emberek. Az online ismerkedés azonban ledöntötte ezeket a falakat, a társadalmak, társadalmi osztályok sokkal átjárhatóbbá váltak.

Szintén érdekes adalék, hogy míg a fenti adatok a heteroszexuális kapcsolatokra vonatkoznak, az azonos neműek párkeresésére az internet még nagyobb hatással van: az USA-ban végzett felmérés szerint a homoszexuális kapcsolatoknak már 60%-a az internetes randioldalakon, vagy más online platformokon kezd el kibontakozni, mielőtt a valós térbe kerülne.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba