Elég heti egyszer enned ebből az ételből, és máris sokat tehetsz a szíved egészségéért

Elég heti egyszer enned ebből az ételből, és máris sokat tehetsz a szíved egészségéért

Címlap / Életmód / Elég heti egyszer enned ebből az ételből, és máris sokat tehetsz a szíved egészségéért

Az elmúlt évek kutatásai alapján Magyarországon a legtöbben szív- és érrendszeri megbetegedések miatt vesztik az életüket. Már csak ezért sem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az életkorunktól függetlenül érdemes tudatosan tennünk a szívünk egészségének támogatásáért. Erre sok szerencsére sok lehetőségünk van, egy új tanulmány szerint például már az is segíthet, ha egy bizonyos ételből legalább hetente egyszer eszünk.

VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton

Ennek az ételnek ott a helye a konyhádban

Egy harvardi kutatócsoport nemrég arról számolt be, hogy van egy – a szívünk egészségére gyakorolt jótékony hatásai miatt már régóta dicsért – étel, amelyből akár heti egyszer is elég lehet ennünk ahhoz, hogy kedvezzen a szívünk egészségének – írja a The Healthy. Ráadásul egy olyan élelmiszerről van szó, amely jó eséllyel már most ott van a te konyhádban is. Nem másról van szó, mint a dióról.

A dióféléket hetente többször is érdemes fogyasztani

A Journal of the American College of Cardiology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint azok az emberek, akik hetente ötször ettek dióféléket, jelentős szív- és érrendszeri javulást tapasztaltak, de már heti egy marék elfogyasztása is biztató eredményt hozott.

A kutatás során több, mint 210 ezer alanytól gyűjtöttek adatokat a kezdetben 25 és 55 év közötti korosztályból. (Olyan emberektől, akiknek akkoriban nem volt szívbetegségük és rákos megbetegedésük sem).

A több, mint három évtizedet felölelő (32 éves) vizsgálati időszak végén a kutatók megállapították, hogy akik hetente ötször vagy annál többször ettek dióféléket, azoknál átlagosan 14%-kal volt alacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának a kockázata, és 20%-kal a szívkoszorúér betegségé, mint azoknál, akik soha, vagy csak nagyon ritkán ettek dióféléket.

A legjobb eredmények pedig kifejezetten a dió elfogyasztása esetén születtek. A vizsgálatok szerint legalább heti egy adag elfogyasztása esetén a dió 19%-kal csökkentette a szív- és érrendszeri betegségek előfordulásának esélye.

Vagyis egy maréknyi diót legalább érdemes lenne ennünk minden héten. Még jobb, ha hetente többször is a tányérunkra kerül, akár más diófélék, például a földimogyoró, a kesudió, a pisztácia vagy a mandula mellett.

Oldalak: 1 2 3

A cikk folytatódik, lapozz!

«Előző
1/3
Következő»
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!