Életmód / Lélek

Hogyan szúrd ki, ha hazudnak neked telefonon?

A hazugság leleplezése nem könnyű feladat, hiszen számtalan jel utalhat arra, hogy valaki nem mond igazat, de egyáltalán nem állítható egyértelműen, hogy ezek a jelek mind a hazugság elfedését szolgálják. Telefonon keresztül kiszűrni a hazudozókat ennél is komolyabb kihívást jelent, hiszen nincsenek látható jelei a hazudozásnak, ahogy azok egy szemtől-szembeni beszélgetéskor megjelennek. Nem pirul el az illető, nem látjuk, hogy nem néz a szemünkbe, nem piszkálja a fülét vagy az orrát, azaz az árulkodó testbeszéd teljes egészében hiányzik ilyenkor a leleplezéshez, ha nem látjuk azt, akivel beszélünk. 

A legjobb módszer a megtévesztés kiszűrésére, ha a tényekkel szembeállítjuk azt, amit hallunk. Minden, ténytől való eltérés megtévesztést jelezhet. Az alábbi technikák növelhetik a hazugság-kiszűrési képességeinket.

Légy szkeptikus!

A szkepticizmus azt üzeni a beszélőnek, hogy az állításai hiteltelenek. Amikor a hallgatóság bizonyos fokú szkepticizmust mutat, azaz nem hisznek el azonnal mindent, amit hallanak, a hazudozó megpróbálja még erőteljesebben meggyőzni őket arról, hogy amit mondott, az igaz. Az igazságérzettel bíró emberek csupán a tényeket közvetítik, számukra az igazság jelenti az igazságot. Telefonon át hallgatva tehát érdemes odafigyelni arra, hogy a beszélő tényeket közvetít, vagy meg akar győzni a tényekről.

AndrewLozovyi/depositphotos.com

Használd a reflektorfény-effektust!

A hazudozók úgy tartják, hogy mások sokkal hamarabb rájönnek a hazugságra tett kísérletükre, mint az valójában bekövetkezik. Ezt hívják reflektorfény-effektusnak. A hazudozó ilyenkor, ha reflektorfénybe kerül, azaz mindenki rá figyel, azt gondolja, hogy a megtévesztési kísérletei nyilvánvalók, ezáltal szinte magát leplezi le a viselkedésével.

Figyeld, hogy köszörüli-e a torkát!

A hazudozók néha megköszörülik a torkukat, amikor egy válaszadás során épp hazugságra készülnek. Ha nyilvánvalóan nem beteg az illető, és nem küzd náthás tünetekkel, ez a jel is a hazugság felismerésére szolgál a hallgató számára.

A cikk még nem ért véget! Lapozz egyet ide kattintva >>

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást