Életmód / Táplálkozás

4 hazai kistermelő, akit mindenképpen érdemes megismerni – II. rész

Az első részben megismerhettetek négy nagyszerű hazai termelőt, most pedig elhoztam további négyet! Ez a fejezet talán jobban kedvez majd a férfiak számára is, hiszen olyan termelőket mutatok be, akik ízletes húsokkal és világot átformáló chili paprikákkal foglalkoznak. Emellett pedig megismerhettek két nagyon különleges, az étkezést teljesen megreformáló vállalkozást is, akik az újdonságot kereső olvasóknak biztosan elnyerik majd a tetszésüket. Mindannyiuk csodálatos ember, akik elhivatottságukkal és munkájuk szeretetével azonnal levettek a lábamról, és remélem majd titeket is! Ismerjétek meg őket!

1. Sárréti Chilifarm

Ha valaki gasztro témájú képeket keres Instagram-on, szinte egészen biztosan belebotlik Márk posztjaiba. A humorral átitatott leírások mellett gyönyörű képekkel mutatja be a chilifarmjuk működését, és elképesztő elhivatottsággal mesélt nekem is a családi vállalkozásukról. Ne tévesszen meg senkit Márk fogalmazása, komolytalanságnak nyoma sincs a fiatal srácban, ha a chilikről van szó!

A Sárréti Chilifarm végtelenül romantikus története Adele “Rolling in the Deep” remekművének megjelenésével egyidőben kezdődött – 2011 – a szerk. –. Legalább annyira nagy sikerrel robbant be a köztudatba a bimbókat fokozottan izgalomba hozó családi vállalkozásunk, mint a Golden Globe díjas énekesnő zenéje. Mivel chili paprikákkal, és belőlük készített ínycsiklandozó krémekkel, szószokkal, savanyúságokkal, édességekkel dolgozunk, így értelemszerűen az ízlelőbimbókról beszéltem az előző mondatban. Ha kicsit távolabbi vizekre evezünk példáért, de időben ugyanott maradunk, akkor legalább annyira meghatározó volt ebben az évben a megjelenésünk a hazai gasztronómiában, mint Kínában a Nyúl éve. A Sárréti chilis banda céljául tűzte ki, hogy ezt a fűszernövényt – pontosítva chilit – minél szélesebb körben ismerteti meg a nagyérdeművel! Rengeteg újdonsággal rukkoltunk elő az évek során, amikre természetesen végtelenül büszkék vagyunk!

De idén, egy annyira sokkólóan gasztro-orgazmust okozó szószt sikerült lefőznünk az Ide Süss műsorvezetőjével Sass Danival, ami nemhogy Magyarországon egyedülálló, de egyetlen összetevőjétől rendkívül gyorsan megosztó lett a fogyasztóknál. Ha a rizs főzésének titka abban rejlik, hogy a rizsszemeket egyenként kell megfőzni, akkor ennek a chili szósznak varázsa a telihold fényében, háttérben a FISH! zenekar zenéjének hallgatása közben, bejelentett szűz lányok segítségével készült alapszósz, amihez a Konyhafőnökünk által izgalmas fűszerek, ízek társulnak. Instagram oldalamon még ennél is részletesebben olvashattok a színfalak mögötti eseményekről, ahol minden kép egy történet. Mindenképp ajánlom.

4 hazai kistermelő, akit mindenképpen érdemes megismerni – II. rész

Nem csak a chilis készítmények ösvényén próbálunk töretlenül osonni, hanem erősevő versenyeket is nagy szeretettel zúdítunk a kapszaicinfüggőkre. Legutóbbit épp a lányok minden vágyát, nem csak verbálisan kielégítő Tóth Mátéval sikerült összehozni a debreceni Egyetem rendezvényén. Mesélhetnék erről bővebben, de szerintem elég, hogy 10 versenyzőből csak 3 tudta leküzdeni a bestiálisan erős adagot, és a díjaikat már átvenni se tudták. Mielőtt felvennétek az első követ, ezek a versenyek a szenvedésről, brutális csípősségről, könnyekről szólnak, szóval ne kövezzetek meg!  

Minden termékünknek története van, amit igyekszünk a címkén is közvetíteni. Viszont, ha egyet kellene kiemelni, akkor az Amerikában, egy nívós versenyen első helyet elérő igazán cuppanósan ragacsos kellemesen erős szószunkat tudnám kiemelni. Imádjuk, de tényleg! A Sárréti Chilifarm nem csak termékeket szeretne zúdítani kis hazánk népére, hanem egy életérzést. A chili összehoz bennünket!

A termékeinket a chilifarm.hu oldalon egyenesen házhoz is kérheted, vagy akár a budapesti Lehel piacon is átveheted.

Olvastad már?  4 eldugott tó Magyarországon, ahová érdemes elmenned

2. NaTuri

Álmomban sem gondoltam, hogy Magyarországon találkozom majd annyira újszerű termelőkkel, mint Glória és a családja! Hihetetlen, amit képviselnek, és amit véghez visznek nap, mint nap! Mindamellett, hogy egy igazi szívvel-lélekkel gazdálkodó családot ismerhettem meg személyükben, ösztönöztek is arra, hogy még inkább nyissak a nyers ételek világára!

A NaTuri egy családi vegyszermentes gazdaság és manufaktúra, ahol prémium minőségű élő (nyers) ételeket készítünk. 2008-ban hallottunk először az akkor Magyarországon még újnak számító táplálkozási formáról. Azóta hosszú utat jártunk be, mire sok tanulással megismertük a csírák, a búzafű, a zöld levek és az élő ételek jellemzőit, és megbizonyosodtunk hasznosságukról. Termékeinkhez az alapanyagok nagy részét kertjeinkben termeljük vegyszermentesen, melyben a nagyszülők is aktív szerepet kapnak.

4 hazai kistermelő, akit mindenképpen érdemes megismerni – II. rész

Glória saját receptjei alapján kézi formázással, kíméletes aszalással készülnek az élő kenyerek, kekszek, sós és édes ropogtatni valók, melyek nem tartalmaznak glutént-, cukrot-, tejet-, adalékanyagokat. A torták, „élőkék” sütés nélkül készülnek, figyelve arra, hogy a cukorbetegek, az autoimmun problémával rendelkezők is fogyaszthassák őket. Laci nálunk a „füves ember”, ő gondozza a búzafüvet, a növényi hajtásokat, és fantasztikusan finom zöld turmixokat készít.

Termékeinkre jellemző a prémium minőség, a szépség és az ízek harmóniája. A természet rendjéhez igazodva alakul kínálatunk, így télen nem lehet kapni pl. epres tortát, és kápia paprikás élő kenyeret. Ezt a vevőknek még szokniuk kell, hogy a kistermelőknél nem mindig van minden. A fiatalabb generáció, 3 gyermekünk is egyre intenzívebben vesz részt a napi munkákban. Szabolcs a marketing és értékesítési területen, Tamás a termelési területen, Tímea a szakmai munkában segít. Mindennapjainkat a 3T hatja át: tudatosság, természetesség és tiszta értékek. Fontos, hogy városi emberként folyamatos kapcsolatban állunk mind az emberekkel, mind a természettel, és pontosan mutatjuk másoknak, hogy mennyit tehetünk magunkért, egymásért és a világért.

NaTuri.hu

3. Pörc – Magyar Delikát

A pörc lényegében nem egy termelő, hanem egy delikát üzlet, ahol a környékbeli termelők termékei kerülnek értékesítésre. Azonban annyira egyedülálló légkör uralkodik az egész üzletben, és annyira elhivatottan állnak a magyar termelőkhöz, hogy szükségét éreztem bemutatni őket! Bár én személy szerint nem vagyok túl nagy húsevő, biztosan meglátogatom őket a nyáron!

A Pörc Magyar Delikát egy üzlet. Dolgozik mögötte egy családi hentesüzem, akik már több mint 100 éve ezzel foglalkoznak, így a saját termékek onnan jönnek. Az üzlet maga 4 éve nyitott, Balatonkenesén. Nagyon szeretik az emberek, igazán jól beépült a mindennapokba, nagyon jó a személyes kontaktus velük. Mind a tulaj, mind az alkalmazottak is kesztyűben és nyakkendőben dolgoznak, ami egy hihetetlen pluszt ad a bolt üzletpolitikájához és hangulatához.

4 hazai kistermelő, akit mindenképpen érdemes megismerni – II. rész

Fő profilunk: füstölt hústermékek, kolbász, sonka, szalámi, és természetesen a Pörc, ami a hasaalja szalonna, sok órán keresztül sütve. Büszkeség, hogy 2017-ben olyan üzletet és a viszonyt tudtunk kialakítani a vevőkkel, hogy lehetne akár 1895 is. Nincs sietség, nincs E, nincs tartósítás, nincs huncutság. Minden az, ami!

Határozottan a Pörc a kedvenc, de pl. elképesztően sok sajtot is eladunk, szintén kistermelőktől, a kávénk pedig a Balatonpart egyik legjobb kávéja!

Olvastad már?  3 eldugott hazai falvacska, amit érdemes meglátogatnod

4. Kikelet

Judit szintén egy igazán különleges termelő, hiszen nem hétköznapi termékek előállításával foglalkozik! Mindamellett, hogy egy csupa szív embert ismerhettem meg a személyében, a termékei is azonnal levettek a lábamról, hiszen imádom az újdonságokat, főként, ha hazai termelőtől származnak!

Többgenerációs vidéki gazdálkodó családból származom, környezetmérnök és agrármérnök végzettségem van. Két éve foglalkozom a mikrozöldek termesztéstechnológiájának és környezeti igényeinek kifejlesztésével. A vidéki tapasztalatokat, a természet részeként gondolkodást és annak tiszteletét párosítva a modern agrártudományokból szerzett ismeretekkel hoztam létre a Kikeletet, amivel pont ezt szeretném szimbolizálni: a régi által táplált újat, a régiből nyíló újat. Legyen a táplálékunk a „gyógyszerünk”, ahogy nagyanyáinknak, és ehhez tudjuk és használjuk mindazt, amit korunk friss kutatási eredményei igazolnak.

A Föld népessége egyre nő, a mezőgazdasági termelésbe vonható területek csökkennek, az élelmezés egyre nagyobb kihívást jelent, és Európa gazdálkodóinak 80 %-a 60 év feletti. Kik fogják „etetni” a Földet, ha nem mi: fiatal, modern farmerek?  

A mikrozöldek termesztése a Kikeletben évszaktól független, folyamatosan termeli az extra tápértékben dúskáló, mindig friss zöldeket. A relatíve kis felülettel rendelkező növényekben tárolt koncentrált íz és fokozott vitamin-, illetve tápanyagtartalom korszerű megoldást kínál az élelmezés eme kihívásaira.

Mik azok a mikrozöldek? És mitől olyan zseniálisak? Különböző zöldség-, fűszernövények, gabonák és vadon termő növényfajok magjaiból termelt korai fejlődési stádiumban lévő, zsenge növények, hajtáskezdemények. Különlegességük abban áll, hogy parányi méretük ellenére intenzív és széles skálán mozgó ízt szolgáltatnak, élénk színekben pompáznak és roppanós, lédús textúra jellemzi őket. Nem csírák. A csíra és a „babygreen”/bébizöldség közötti fejlődési stádium. Tartalmazza a csírára jellemző tápanyagot, plusz klorofillt, és fejlődési szakaszuknak köszönhetően a kialakult gyökérzeten át felvett tápanyagot. A klorofill molekulaszerkezete és kémiai összetétele csaknem azonos a vér hemoglobinjáéval.

Erőteljes természetes méregtelenítő anyag. Antibakteriális hatású. Gyorsítja a sebek, sérülések és fekélyek gyógyulását, a sérült bőr regenerálódását. Csökkenti a vér koleszterinszintjét. Erősíti az immunrendszer működését. Mindezen tulajdonságaik emelték őket a modern konyhaművészet legújabb és kedvelt hozzávalói közé, fokozandó a főételek, saláták, előételek és italok, desszertek élvezeti értékét; ma már nem hiányozhatnak egyetlen színvonalas étterem repertoárjából sem.

Elsősorban közvetlenül éttermeknek, illetve catering cégeknek értékesítek, de vágott, csomagolt formában rendszeresen megtalálhattok az Ankertben rendezett Kiskertpiacokon, és a SLOW Gasztro Market eseményein.

kikeletkonyhakert.hu

Az egészséges életmód egyik legfontosabb alapszabálya, hogy igyekezzünk friss, minőségi alapanyagokat felhasználni az ételek elkészítéséhez. Ezt leginkább azért nehéz kivitelezni, mert a bevásárlóközpontok polcain idénytől függetlenül szinte minden gyümölcs/zöldség megtalálható, a bőség zavarában pedig nyilvánvalóan azután nyúlunk, amit ismerünk, szeretünk és megszoktunk. Csakhogy ezeknek a termékeknek a vitamin- és ásványianyag tartalmuk a béka feneke alatt pang!

Mi lehet a megoldás tehát, hogy biztosan friss és egészséges termékekhez juthassunk? Ha a forráshoz fordulunk, azaz a hazai termelőkhöz, akik mindig az aktuális idénynek megfelelő kínálattal várnak! Most olyan termelőket gyűjtöttem nektek csokorba, akik szívvel-lélekkel termesztik a finomságokat, és készítenek belőlük különlegességeket, melyek nem csak vitaminokban, ásványianyagokban és nyomelemekben gazdagok, de szeretettel és odaadással készülnek! Emelem kalapom minden termelő előtt, igazi csoda, amit nap, mint nap tesznek! Ismerjétek meg őket ti is!

1. Cilikert

A4 hazai kistermelő, akit mindenképpen érdemes megismerni! – I. rész háztáji termesztésű zöldségeknél nincs finomabb! Kiskoromban a nagymamám velencei háza mellett is veteményes állt, és az anyai nagyszüleim is egész sokáig tartottak fenn saját telket a veteményeik számára, így nekem teljesen magától értetődő volt, hogy mindig friss és idény zöldségek/gyümölcsök voltak az asztalon.

Sajnos ez mára megváltozott, így kifejezetten örülök, mikor olyan csodálatos termelőkbe botlok, mint Cili:

A Cilikert egy kis családi gazdaság az Alpári Holt Tisza partján, melynek küldetése a természettel harmóniában való zöldség- és gyümölcstermesztés. Az Alpári Holt Tisza az utolsó eredeti tájképét őrző Közép-Tisza-vidéki ártéri öblözet, ami a Kiskunsági Nemzeti Park része. Csodálatos vízivilág ez, amelynek közelsége szinte kötelez a vegyszermentes gazdálkodásra. Növénytársításos biozöldség-kertünkben szezonális zöldségeket termesztünk. Sőt, mi több, ínycsiklandó befőttek is készülnek kerti terményeink felhasználásával.

4 hazai kistermelő, akit mindenképpen érdemes megismerni! – I. rész

Eddigi tapasztalataim szerint az itteni talaj nagyon kedvez a “földben-tenyésző” zöldségeknek. Így van sárgarépa, petrezselyemgyökér, paszternák, cékla, hagymafélék. Paradicsomból különleges fajtákat is termelek, pl. fekete, vagy zöld-cirmos koktélparadicsomot. A különféle saláták szépek tavasszal. 4 hazai kistermelő, akit mindenképpen érdemes megismerni! – I. részEzek közül a május királyát, lollo rossot, lollo biondát és a római salátát, amerikai barna salátát és négy évszak salátát termesztek. A tökfélék közül lesz hokkaido fajtájú sütőtök és uborka.

Hüvelyesek közül, zöldborsó és zöldbab. Társnövényekként a következő zöldségeket és gyógynövényeket termesztem: mángold, spenót, zsálya, izsóp, szurokfű, büdöske. Trágyanövények a lucerna és a mustár. A feldolgozott termékekből cékla befőtt, céklakrém, és lekvár készül. A kínálat természetesen folyton bővül, melyről honlapunkon és Facebook oldalunkon is tájékoztatjuk a vásárlókat.

Egész évben friss, illetve helyben tárolt zöldségekből, valamint saját feldolgozású termékekből áll össze kínálatunk, amit online shopunkból, vagy a Pancs gasztroplaccról lehet megvásárolni. Nagyon hálás vagyok a szüleimnek, kedvesemnek és a barátainknak a rengeteg támogatásért, amik nélkül a Cilikert sem jöhetett volna létre!

Olvastad már?  Meseszerű helyek Magyarországon, ahova elbújhatsz a világ elől

2. Délity méz

Bár egy ideje kacérkodom a vegán ételek világával, azt kell, hogy mondjam, sose tudnék igazán vegánná válni, ugyanis a termelői mézről nem tudnék lemondani! A teáimat szinte kivétel nélkül azzal édesítem, és olykor bizonyos süteményekhez is mézet használok. Kitti elhivatottsága igazán levett a lábamról! Nagyon inspiráló számomra, amit a családjával létrehozott, és amit a mai rohanó világban képviselnek.

Abban nőttem fel, hogy a szüleim főállásban méhészkednek, majd pár éve jött a felismerés, hogy ezt, amit ők létrehoztak – apukám hatalmas szakmai tudása ne vesszen el –, ezt valamilyen formában tovább kellene vinni. Textiltervezőként diplomáztam és egy grafikus barátnőm segítségével új arculatot terveztünk a mézeknek. Az értékesítés mellett a méhészkedésben is igyekszem kivenni a részem, amolyan kisinas formában segédkezem, és folyamatos kérdésekkel próbálom a tudást magamba szívni.

Mézeink több generációra visszanyúló családi méhészetből származnak, célunk pedig a kiváló minőségű hazai 4 hazai kistermelő, akit mindenképpen érdemes megismerni! – I. részméz képviselete. Édesapám, Délity Ádám a nyolcvanas évek közepétől méhészkedik, első méhcsaládját még nagyapámtól kapta. Bács-Kiskun megyében Sükösdön van a telephelyünk, de vándorméhészetünk a növények virágzását követve lehetővé teszi a különböző fajtamézek gyűjtését az ország egész területén. Én, mint a harmadik generáció tagja, 2016-ban tettem méhész vizsgát.

A kínálatunkban megtalálható mézek 100%-ban természetesek, ezáltal megfelelnek a legmagasabb elvárásoknak. Valódi értéket képviselnek, melyet a prémium kategóriás csomagolás is tükröz. A különböző mézek fogyasztása nem csak egészséges, hanem önmagában élvezetet nyújt a széles körű ízvilágoknak köszönhetően. Mézeink között megtalálható a klasszikus akác-, hárs-, selyemfű-, repce- és vegyes virágméz mellett egy igazi különlegesség, az erdei mézharmat, melyet a méhek a Duna árterében gyűjtenek szárazabb nyári időszakban. A mézharmat, másnéven édesharmat különlegessége, hogy nem virágról gyűjtik a méhek a nektárt, hanem a fák levelein megtalálható édes nedveket, a levéltetvek által kiválasztott cukrokat alakítják mézzé. Így egy igazi különleges mézet kapunk, melynek színe nagyon sötét, állaga sűrű, íze pedig egyedülállóan zamatos! Ásványi anyagban gazdag, remek immunrendszererősítő méz.

Budapesten megtalálhatóak mézeink a Börze Kávéház és Étterem delikát polcain, számos más kiváló magyar termelő termékei mellett. Ide betérve meg is lehet kóstolni a mézeinket! Továbbá a havi rendszerességgel megrendezésre kerülő belvárosi Kiskertpiac résztvevői is vagyunk, ahol szeretettel várjuk az érdeklődőket!

A Délity méz facebook oldalát itt találhatod meg!

3. Bazsalikomos kert

Mariann munkaságával először Instagram-on találkoztam, és azonnal beleszerettem a termékeibe. Nagyon inspiráló számomra, mikor valaki bebizonyítja, hogy család mellett, főállású anyukaként is lehetséges vállalkozni, és megalkotni valami csodálatosat! Lelkesedése rám is átragadt, mikor a kérdéseimre adott válaszait olvastam:

4 hazai kistermelő, akit mindenképpen érdemes megismerni! – I. részA Bazsalikomos kert elindításának gondolata már a Kertészeti Egyetem évei alatt megfogalmazódott bennem, és a nagyobbik kislányom, Anna születése után kezdtem bele a megvalósításába. A kerti feladatok elvégzésében a legnagyobb segítséget a szüleim jelentik, akik a legtehetségesebb kertészek, akiket ismerek. A konyhában pedig a férjem, a kislányaim, Anna és Emma, illetve a barátaink a tesztelőim.

Jelenleg közel 1 hektáron gazdálkodunk organikusan, a kertünk fő növényei a gyógy- és fűszernövények, de gyümölcs- és zöldségfélékben is gazdag a kert. A gyógynövényeket, fűszernövényeket hagyományos módon szárítjuk, a gyümölcsöket házi aszalógépeken aszaljuk, ezek keverékeiből állnak a teakeverékeink, sóvirágjaink. Egyik sláger termékünk a bazsalikomos pesto, amiből nem lehet eleget eltenni. 🙂 A nyári gyümölcsökből, zöldségekből limitált mennyiségben szószokat, lekvárokat és chutneykat készítünk.

Amikor összeállítok egy-egy teát, kiemelten figyelek a pozitív élettani hatásokra, emellett az ízélményt is nagyon fontosnak tartom, ezért teáim nemcsak egészségesek, de nagyon finomak is. Termékeim beszerezhetőek például az alábbi helyeken: A másik bolt, Pohárszék Bor & Kávé, Prezent Budapest, ide kattintva pedig láthatod a teljes listát.

4 hazai kistermelő, akit mindenképpen érdemes megismerni! – I. részSzemélyes kedvencem a Bazsalikomos pesto, és az újdonságok, a sóvirágok. A Bazsalikomos kert létrejötte előtt is nagy gyógytea-fogyasztó voltam, a meghűléses megbetegedésekre például évek óta a Gyógyulj meg! teát iszom. Persze a zöld és fekete teákért is odavagyok, ezeket mindig a Zhao Zhou teashopban szerzem be.

2018-ra rengeteg az új tervem és célom van, szeretnék például szörpöt készíteni, és egy saját könyv is készülőben van. Az előző év legnagyobb sikere, hogy a termékeinket gyakorlatilag már december közepén eladtuk, köszönhetően ezt annak is, hogy karácsonyra egyre többen a prémium minőségű gasztro ajándékokat választják.

Olvastad már?  3 eldugott hazai falvacska, amit érdemes meglátogatnod

4. Panyolium

4 hazai kistermelő, akit mindenképpen érdemes megismerni! – I. rész

Ennek a csodálatos vállalkozásnak a marketingese talán már ismert lehet számotokra, ugyanis nem olyan régen segédkezet nekem egy receptes cikkben. Iklódi Dóra közvetítésével ismerhettem meg a Panyolium filozófiáját, termékeit és hagyományait, amikbe azonnal beleszerettem!

4 hazai kistermelő, akit mindenképpen érdemes megismerni! – I. részA Szatmár-Beregi régió szívében, a Tisza, a Szamos és az Öreg-Túr ölelésében fekszik Panyola, ahol mi is tevékenykedünk. Itt terem az utánozhatatlan zamatú “Nemtudom” szilva és a kissé savanykás cigánymeggy is. Filozófiánk lényege, hogy kizárólag kiváló minőségű, friss alapanyagokból, kézmíves jelleggel dolgozunk. Termékeink természetes hozzávalókban, rostokban és antioxidánsokban gazdagok, kalóriaszegények, amik az egész családnak maximális gasztronómiai élményt nyújtanak. Tartósítószer és cukor hozzáadása nélkül készítjük a szatmári szilvalekvárt és az aszalványainkat. Fáradságos munkával, természetesen gazdálkodunk, gyomirtó és rovarirtók nélkül.

Hagyományos módon, fűzfavesszőn, kíméletesen aszaljuk a körtét, meggyet, vagy éppen a mandulával töltött szilvát. Így lesz jellegzetes karaktere termékeinknek. Jelenleg Budapesten, a Fővám téri Vásárcsarnokban a Magosboltban kaphatóak a termékeink, valamint online lehet tőlünk rendelni a Facebook oldalunkon keresztül. Büszkék vagyunk, hogy sok embernek munkát adhatunk egy ilyen kis faluban, mint Panyola. S természetesen büszkék vagyunk azokra is, akik folyamatosan dolgoznak a Panyoliumért.”