Hasznos tudnivalók a pre- és probiotikumokról

Hasznos tudnivalók a pre- és probiotikumokról

Címlap / Életmód / Egészség / Hasznos tudnivalók a pre- és probiotikumokról

Ahhoz, hogy megőrizzük testünk egészségét, ismernünk kell a működését, azt hogy mivel tudjuk támogatni, és hogy mi az, ami kifejezetten káros rá. Az emésztés pedig egy meglehetősen bonyolult téma, amit még a tudósoknak sem sikerült teljes egészében feltérképezni, de azért akadnak olyan dolgok, amikkel laikusként is érdemes tisztában lenni. (x)

VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton

Ide tartozik többek között a pre- és probiotikumok témaköre, amellyel mai cikkünk is foglalkozik. Ígérjük, nem lesz túl száraz, “orvosi tankönyv” jellegű, hanem érdekességekkel, egyszerűen érthető információkkal készültünk.

Kezdjük a legelején: mik azok a pre- és probiotikumok?

Amikor nézegetjük például a Myrobalan probiotikum termékeinek kínálatát, akkor talán felmerül bennünk a kérdés, hogy egyáltalán, mik azok a probiotikumok? Talán dereng valami, hogy a reklámokban a joghurtok kapcsán hallottuk már ezt a szót…

De tegyük akkor tisztába a dolgokat! A probiotikumok egyfajta élő mikroorganizmusok, amelyek a bélflóra normál működését támogatják, erősebbé teszik az immunrendszert, megszüntetik a gyulladásokat és elpusztítják a bélrendszerbe kerül kórokozókat.

Baktériumokból és gombákból állnak, viszont az emésztéssel együtt kiürülnek a szervezetből, így folyamatosan pótolni kell őket, amiket kívülről, bizonyos élelmiszerek és étrend-kiegészítők formájában tudunk megtenni.

Nézzük most a prebiotikumokat! Ha a legegyszerűbben akarjuk jellemezni őket, akkor azt mondhatjuk, hogy a probiotikumok táplálékai. Egy kicsit bővebben: olyan élelmiszer-összetevők, amiket a gyomrunk nem emészt meg, a bélrendszerben viszont fermentálódáson esnek át, ezáltal kiváló táplálékforrást nyújtanak a probiotikumok számára. Az emészthetetlen rostok például ebbe a kategóriába tartoznak.

Mikor kell külső forrásból pótolni őket?

Kezdjük a legegyszerűbb válasszal, ami így szól: mindig. Az egészséges bélflórának ugyanis mindkettőre szükség van, így folyamatosan érdemes gondoskodni a bevitelükről.

Ám ha néhány esetet ki kellene emelni, akkor az alábbiak során mindenképp:

  • Atópiás dermatitis
  • Nőknél hüvelyi fertőzés
  • Hasmenés
  • Antibiotikumos kezelés alatt és után
  • Gyulladásos bélbetegségek esetén

És a nagy kérdés: hogyan pótolhatjuk őket?

Itt több lehetőségünk is van, érdemes ezeket kombinálni a minél jobb végeredmény érdekében. Egyrészt ott vannak a már említett étrend-kiegészítők, amik koncentráltan tartalmaznak pre- és probiotikumokat. De nem szabad lebecsülni a kiegyensúlyozott táplálkozás szerepét sem, amelyben kapjanak helyet az alábbi élelmiszerek is:

  • probiotikumokban gazdag az élőflórás joghurt
  • a lágy sajtok
  • a fermentált élelmiszerek (savanyú káposzta, kovászos uborka)
  • kefir
  • élőflórás joghurt (igen, ezért hallhattunk a róluk a reklámokban)

A prebiotikumok fő forrását pedig a rostok jelentik, tehát jöhetnek a hagymafélék, a zabpehely, az alma, a vörös lencse, az érettebb sajtok, a búzafélék vagy az articsóka. Sőt, még a 70% feletti kakaótartalmú étcsokoládé is hozzájárul a bélflóra egészséges működéséhez!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!