Te sem szívesen töltöd az idődet a konyhában gyümölcsök, zöldségek pucolásával? Nos, a jó hír az, hogy sok esetben valójában nem is kellene, sőt, a megtakarított idő mellett még az egészségünknek is jobban kedvezhetünk, ha bizonyos gyümölcsökön és zöldségeken rajta hagyjuk a héjukat. Más esetekben viszont nagyon is fontos ez a lépés. Mutatjuk, mit tanácsolnak a szakértők!
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
Hámozzunk, NE hámozzunk?
A legtöbb gyümölcs és zöldség héjának elfogyasztása számos előnnyel jár – olvasható a The Healthy oldalán, és több szakértő véleményével alátámasztva ki is tértek arra, miért is van ez így. Emellett olyan zöldségeket és gyümölcsöket is megneveztek, amelyeket viszont tényleg mindenképp érdemes megpucolnunk.
Amiket nem kell hámozni:
- Szőlő, cseresznye, egyéb bogyós gyümölcsök: Malina Malkani dietetikus, a Wholitarian Lifestyle megalkotója szerint a szőlőt, cseresznyét és egyéb bogyós gyümölcsöket amellett, hogy eleve kihívás lenne meghámozni, nem is érdemes. A héjuk rengeteg antioxidánst és tápanyagot tartalmaz. Különösen igaz ez a szőlőre, amelynek a szakértő szerint a héja tartalmazza a legtöbb antioxidánst.
- Körte, őszibarack, szilva: ezeknek a gyümölcsöknek a héja a szakértők szerint rengeteg rostot, tápanyagot és antioxidánst tartalmaz. Egy, a Nutrition Research című folyóiratban megjelent tanulmány egész pontosan azt is megállapította, hogy az őszibarack héjának eltávolítása 13-48 százalékkal kevesebb antioxidánst eredményez.
- Alma, sárgabarack: Hillary Cecere dietetikus az almát különösen érdemes nem meghámozni. A héja ugyanis többek közt oldhatatlan rostokat, C-vitamint és A-vitamint is tartalmaz. De a sárgabarackot sem ajánlott meghámozni a szakértő szerint. Az viszont nagyon fontos, hogy mindkettőt alaposan megmossuk, és ha lehet, bio opciókat válasszunk belőlük.
- Kivi, uborka: ezen lista egyik legmeglepőbb eleme azt hiszem, kijelenthetjük, hogy a kivi. Malkani elárulta, hogy ehető, Cecere pedig azt is, hogy remek C-vitamin forrás, és ha a gyümölcsön marad, összességében háromszor több rostot vihetünk be. Az uborkán pedig a K-vitamin, rost- és káliumtartalma miatt érdemes rajta hagynunk a héját. Fogyasztás előtt viszont feltétlenül jól mossuk meg és papírtörlővel alaposan töröljük meg, hogy ha van rajta egy viaszos réteg, azt el tudjuk távolítani.
- Padlizsán, cukkini: Cecere szerint ha a padlizsánt nem hámozzuk meg, extra rosthoz, flavonoidokhoz és magnéziumokhoz juthatunk. De nem érdemes megpucolni a cukkinit sem, amelynek a héja szintén sok tápanyagot tartalmaz.
- Burgonya: Cecere azt ajánlja, hogy a burgonyát se hámozzuk meg, hanem inkább tisztítsuk meg alaposan a héját zöldségkefével, ugyanis az rostot, vasat, C-vitamint, káliumot és folátot is tartalmaz.

Amiket meg kell hámozni:
- Trópusi gyümölcsök: az ananász, a papaya, a mangó, a banán, a dinnye és a licsi mind olyan trópusi gyümölcsök, amelyet mindig meg kell hámozni, már csak a héjuk állaga és a nehezen emészthetőségük miatt is.
- Avokádó, fokhagyma, vöröshagyma: a szakértők szerint az avokádó héját is nehéz megemészteni, nem szabad megenni, de a fokhagyma és a vöröshagyma héjának elfogyasztását sem ajánlják.
Amik külön odafigyelést igényelnek:
- Citrusfélék: Malkani szerint a citrusfélék, például a citrom, a lime és a narancs héja ehető, emellett antioxidánsokban gazdagok. Nagyon fontos azonban, hogy nézzük meg, pontosan milyen terméket veszünk. A növényvédő szerrel kezelt citrusfélék héja emberi fogyasztásra alkalmatlan, amit általában ki is szoktak írni a boltokban. Ha nem egyértelmű, hogy ehető-e az adott citrom, narancs stb. héja, akkor nem ehetőnek kell tekintenünk.
- Sütőtök: Malkani azt is elárulta, hogy a sütőtök héja is ehető, feltéve, ha megfőzzük/megsütjük/grillezzük és megpuhítjuk.
Amire mindig figyelj
A szakértők szerint a már említetteket felülírva érdemes megjegyeznünk, hogy mindig vegyük figyelembe a gyümölcsök vagy zöldségek héjának aktuális állapotát. Ha ugyanis különösen kemények vagy nem étvágygerjesztőek, jobb, ha nem eszünk belőlük még akkor sem, ha kifejezetten ajánlott lenne.