Életmód / Egészség

Halálra fagyni az egészségért? – A krioterápia előnyei és hátrányai

Szinte halálra fagyni a szépség és az egészség érdekében nem hangzik túl jól – mégis, egyre többen választják a krioterápiát egészségügyi problémáik orvosolására. De mi is ez a módszer, és hogyan hat?

Először sportolók csinálták

A krioterápiát először professzionális sportolók használták edzések után, mint teljesítmény- és immunrendszer-fokozó módszert.

A dolog lényege az, hogy a vállalkozó szellemű pácienst akár -130 Celsius-fokra lehűtött kamrába is beállíthatják, ahonnan csak a feje látszik ki.

A módszerhez a folyékony nitrogén hűtőerejét használják fel. Két-három percig kell a kamrában tartózkodni ahhoz, hogy a módszer hasson is – legalábbis rövid távon, hosszabb távú hatása ugyanis egyelőre rejtély.

Mi történik közben?

Ahogyan a külső hőmérséklet csökken, a tested elkezdi felturbózni a vérkeringésedet, és a legfontosabb szerveidbe vért pumpál, hogy felmelegítse őket. A szervezeted nem akar fázni, ezért küzd a lehűlés ellen.

A vérrel együtt pedig oxigént is szállít, amitől felélénkülsz.

Ha újra normális hőmérsékletű környezetben tartózkodsz, az oxigéndús vér végigsöpör a testeden, a szakértők szerint egyfajta fiatalság forrása hatást eredményezve.

Nem biztos, hogy hatékony

Hivatalosan még nem bizonyították, hogy tényleg fiatalít és egészségesebbé tesz ez a furcsa módszer, hatásaiban valószínűleg semmiben nem különbözik a sportolók által régóta használt jeges fürdőtől.

Olvastad már?  Egészséges a súlyod? Akkor is lehet étkezési zavarod – Íme a tünetek!

Az biztos, hogy felturbózza a tested és élénkít, de hosszabb távú hatásairól egyelőre csak elkülönült esetek kapcsán hallani, így nincsen semmilyen megnyugtató tudományos háttere a dolognak.

Veszélyei viszont vannak

Az előnyei egyelőre kétségesek, veszélyei viszont mindenképpen lehetnek, főleg azok számára, akik nem teljesen egészségesek.

Ha például cukorbeteg vagy, az extrém véráramlás akár ronthat is a betegségeden, a végtagjaidban veszélyesen felerősítheti a vérnyomásodat. Szívbetegségek, allergia és megfázás esetén sem ajánlott krioterápiát alkalmazni. Ha nem is tudsz ilyen betegségről, azért vedd figyelembe, hogy akár lappanghat is benned valami hasonló, amitől fokozottan veszélyes lehet számodra ez az extrém módszer.

A legegyszerűbb, ha elmész teljes körű kivizsgálásra, mielőtt kiroterápiára adod a fejed – az orvos biztosan elmondja majd, ha valami miatt nem ajánlja neked.