Halálos is lehet a sült rizs szindróma – de mi is ez?

Halálos is lehet a sült rizs szindróma – de mi is ez?

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Halálos is lehet a sült rizs szindróma – de mi is ez?

Sok ételnél nem árt okosan megválogatni a tárolás módját és hőfokát, ugyanis egy rossz döntés, és máris megvan a baj. Egyes főtt ételek, például a rizs, veszélyes mennyiségű mérgező baktériummal is szennyeződhetnek, ha néhány órára kint hagyjuk őket szobahőmérsékleten, és nem gondoskodunk a megfelelő tárolásukról. A helyzet a melegítés utáni pillanatokra is érvényes, tehát, hiába dobjuk be őket a mikróba vagy egy lábasba a tűzhelyre, nem távoznak belőlük a veszélyes kórokozók.

VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton

Azt már mind tudjuk, hogy egyes tejtermékeket, felvágottakat, húsárukat és egyéb romlandó tételeket nem tanácsos sokáig szobahőmérsékleten tárolni, hiszen nem csupán ízük válik élvezhetetlenné, hanem rengeteg káros baktérium is megtelepedhet rajtuk, elfogyasztásukkal pedig komoly egészségügyi problémák elé nézhetünk. Meglepő lehet, de hasonló kategóriát képez a rizs és egyéb keményítőtartalmú ételek, melyeken az eluralkodó kórokozók ételmérgezést okozhatnak. A problémát összefoglaló néven sült rizs szindrómának nevezzük.

Mi is az a sült rizs szindróma?

A sült rizs szindróma a Bacillus Cereus baktérium által okozott ételmérgezés, melyet elsőként 1951-ben jegyeztek fel Norvégiában, búzalisztből készült, nyersen felhasznált és elfogyasztott ételek kapcsán. Hazánkban pedig az 1950-es és ’60-as években 3-4 ezer megbetegedésért volt felelős. A sült rizs szindróma kifejezés 1971-ből származik, ekkor történt az első igazi bejelentett fertőző eset egy kínai étteremben.

Az említett kórokozó különösen jól fejlődik a keményítőtartalmú ételeken, például a rizsen, a tésztákon, a burgonyán és a péksüteményeken, de ezeken kívül számos élelmiszert is megfertőzhet, beleértve a főtt húsokat és zöldségeket, az egyes tejtermékeket, sőt, még a leveseket és a pudingokat is.

A Bacillus Cereus gyakran előfordul a környezetben, tehát a talajban, a porban, a levegőben, a felszíni vizekben, sőt még az egészséges emberek és állatok székletében is. Addig nem okoz semmilyen problémát, amíg nem kerül kapcsolatba valamilyen keményítőtartalmú anyaggal. Emiatt ugyanis megnőhet, és a hőmérsékleti tényezők következtében zöld utat nem kap a szaporodáshoz.

Ez a fertőző kórokozó a rizs és a különböző gabonafélék felületére könnyedén rákerülhet a betakarítási folyamat során. Leggyakrabban a rizses ételek kapcsán találkozhatunk vele, feltételezhetően innen ered a betegség elnevezése is. Hogyha a rizses ételeket nem tároljuk megfelelő hőmérsékleten, illetve 3 óránál több ideig vannak a hűtőszekrényen kívül, elfogyasztásukkal komoly problémákat okozhatunk magunknak. A rizs elkészítése során a baktérium könnyen elszaporodhat, a rossz tárolás miatt pedig a benne lévő toxinok kiszabadulnak.

Sült rizs szindróma
unsplash.com / Monika Grabowska

Oldalak: 1 2 3

A cikk folytatódik, lapozz!

«Előző
1/3
Következő»
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!