Úgy tűnik, tudnak számolni a halak! Sokkal okosabbak, mint gondoltuk

Úgy tűnik, tudnak számolni a halak! Sokkal okosabbak, mint gondoltuk

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Úgy tűnik, tudnak számolni a halak! Sokkal okosabbak, mint gondoltuk

Korábban már láttam videókat arról, hogy a halak is képesek kötődni az emberekhez sőt, játszanak is velük, így nem volt kétségem afelől, hogy pont ugyanolyan érzelmeik vannak, mint a többi állatnak. De még ennek tudatában is érdekes olvasni, amikor a kutatók arról számolnak be, hogy számolni tanították a halakat. 

Németországban készült az a tanulmány, aminek keretein belül egyszerűbb matematikai feladatok megoldására bírták rá ezeket a különleges élőlényeket. 

Megtanítottuk az állatokat egyszerű összeadások és kivonások elvégzésére” – magyarázta Dr. Vera Schluessel, a Bonni Egyetem Állattani Intézetének munkatársa. 

Olyan intelligensek a halak, mint a madarak és az emlősállatok

A kísérlet alatt a halaknak egy kezdeti értéket kellett növelniük vagy csökkenteniük eggyel. A későbbiek során bonyolították a műveleteket és az eredmények a kutatókat is meglepték. Ennek oka az volt, hogy voltak olyan felmérések, amelyek szerint a halak memóriája egyes esetekben csupán három másodpercig tart, de az új tanulmány szerint erről szó sem lehet. A halak ugyanis képesek voltak egytől-ötig kivonni és összeadni. Ez pedig azt jelenti, hogy a készségeik egyenrangúak más, eddig vizsgált állatfajokkal. Tehát a halak is olyan intelligensnek bizonyultak, mint a madarak és az emlősállatok. 

A sikeres halak a véletlennél jóval magasabb arányban számoltak helyesen és ez ismét felveti a kérdést, milyen rejtett képességeik lehetnek” – tették hozzá a szakértők.

Hogyan vizsgálták ezt a különleges készséget?

A kísérletek során a csapat arra tanította az állatokat, hogy felismerjék a kék és a sárga színt, mint az összeadás és a kivonás szimbólumait. A kék azt jelentette, hogy „egyet adj hozzá”, a sárga pedig azt, hogy „vonj ki egyet”. A halak közül nyolc édesvízi rája volt, a többi pedig zebra mbuna.

Ezt követően a kutatók színekkel és kártyákkal jelezték a halaknak, mit várnak tőlük. Pl. amikor mutattak nekik három kék kártyát, akkor a helyes válasz a négy volt, hiszen a kék szín jelentése az, hogy „adj hozzá egyet”. Ezután, ha a hal átúszott azon a kapun, amin négy kék kártya volt, akkor ételjutalmat kapott. 

qldion/istockphoto.com

Szerinted a halak, vagy a ráják bizonyultak okosabbnak?

Szinte megdöbbentő, de átlagosan mindössze 28 alkalommal kellett a zebra mbunának megmutatni a műveletet ahhoz, hogy az állat megértse, mit várnak tőle. A ráják kicsit lemaradtak, ők 68 alkalom után voltak képesek megtanulni a műveletet. 

Százalékokkal kifejezve, a halak 78%-ban válaszoltak helyesen, ám a ráják – ugyan nehezebben tanulták meg, mit várnak tőlük – 94%-ban tudtak helyesen teljesíteni a későbbiekben. A kivonás során a halak 69%-a, a ráják 89%-a választotta a helyes számot.

„Összességében valószínűnek tűnik, hogy a halak annak ellenére is képesek összetett matematikai feladatokat megoldani, hogy az nem közvetlen biológiai képességük”

– mondták a kutatók.

A csapat megjegyezte, hogy eredményeik nagyon meglepőek voltak, mivel a matematikai készségek egyik vizsgált faj számára sem járnak nyilvánvaló előnyökkel. Tehát távolról sem magától értetődő, hogy ezeknek a fajoknak érteniük kell a számoláshoz. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

1 hozzászólás

 • yassminabriiois
  2022.05.08., 11:10

  Hitel-hitel ajánlat

  yasmina.briois01@yahoo.com

  Helló asszonyom és Uram. Mindenkinek kínálunk hitelt, aki 2% – os éves kamatlábbal képes visszafizetni minket. A visszatérítéseket a havi költségvetésének megfelelően módosítjuk. Feltételeink egyszerűek és jól meghatározottak. Tudod kap hitelt 2,000 Euró 90,000,000 euró attól függően, hogy a választás. A havi költségvetés visszafizetése meghatározható. E-mail: yasmina.briois01@yahoo.com

  KÖSZÖNJÜK MEGÉRTÉSÉT

  Válasz

Írj egy hozzászólást