Ismerős a helyzet, amikor a nagyid rántott húst készít ebédre és a látogatás után hazaérve extra olajszagú a hajad? A orrunk rengeteg szagot képes felismerni, közülük néhány – például a füst, vagy a sütőolaj – pedig hosszabb ideig is a hajunkban, ruhánkban marad.
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
A kellemetlen vagy émelyítő szagokra megoldás a hajmosás, azonban ez nem mindig megoldható, illetve van egy bizonyos hajtípus, aminél viszonylag gyakran előfordul ez a probléma.
A haj struktúrája fontos szerepet játszik a kellemetlen szagok beszívásában. A hajszál három rétegből áll: a kutikulából, kortexből és a medullából. A kutikula elhalt, egymást átfedő sejtekből épül fel, ez adja a hajszál külső rétegét. A cortex a hajszál legvastagabb része, ami a hajszínért felel, a medulla pedig a hajszál belső, puha rétege.
A porozitás alapján három kategóriába oszthatjuk a hajat. Az alacsony porozitású haj esetében a kutikulák szorosabban helyezkednek el, a közepes porozitás esetén pedig hézagosabban kapcsolódnak egymáshoz. Az előbbi hajtípus általában göndör és sprőd, nehezen szívja be például a kondicionálót és hosszabb ideig tart, mire megszárad. Ez a hajtípus ugyanakkor pontosan emiatt jellemzően nem szívja magába a füstöt és egyéb szagokat. A közepes és normál porozitású haj könnyebben szívja be és tartja meg a nedvességet, jól tolerálja a különböző kezeléseket, selymes és fényes.