Stílus / Haj

Hajkímélő nyaralás – mit tanácsol a szakértő?

Ha azt akarjuk, hogy hajunk egészséges maradjon a nyaralás végére is, akkor különösen oda kell figyelnünk néhány dologra. A frizura szempontjából nincs annál rosszabb, mint amikor valaki száraz és élettelen hajjal jön vissza a pihenésből. Megkérdeztük tapasztalt szakértőnket, Lafferton Annamáriát, az elrontott frizurák helyrehozására specializálódott Lafferton Fodrászat tulajdonosát és vezető fodrászát, hogyan kerülhetjük el a haj állapotának drasztikus romlását, mattulását és a fakó színeket.

Mi az, amit muszáj betartani?   A magas páratartalom, a forró szárazság vagy a tengervíz csak úgy gerjesztik a haj göndörödését és kócolódását. Az első, amit tehetünk ez ellen, hogy még napközben hajban maradó hidratálót és UV védő balzsamot használunk. A második, hogy hajunkat a lehető legteljesebb mértékben védjük a sós vagy klóros víztől, ami könnyen tönkreteheti azt.

Fürdés előtt öblítsük át jó alaposan a hajat tiszta vízzel, így sokkal kevesebb sós vagy klóros vizet szív majd magába. Szintén minden úszás után öblítsük át a hajat tiszta vízzel és használjunk a szokásosnál több balzsamot utána. Miért fontos védeni a hajat a napsugárzástól?   Az UV sugárzás károsítja a haj fehérjéit, meggyengíti a szerkezetét, ezért az sokkal könnyebben károsodik, ha sok nap éri. A napsugárzás szörnyű dolgokat tud művelni a hajjal. Kiszívja a színeket, elvonja a nedvességet és roncsolja a haj felületét is. Ezek elkerülése végett a hajat ugyanúgy kell védeni, mind a bőrt.

Manapság már léteznek hajban maradó, UV védő ápoló hajspray-k, melyek tökéletesek erre a célra. Ha viszont nem áll rendelkezésünkre ilyen spray, akkor viseljünk inkább egy könnyű nyári kalapot vagy kendőt. Hajunk hálás lesz érte!   Tényleg otthon kell hagyni a hajvasalót?   Teljes mértékben igen! Hiába is vasalnánk a hajat állandóan, a párás levegő miatt újra begöndörödik, így semmi értelme állandó stressznek kitenni a hajvasalóval.

Használjunk kevesebb finish terméket, és törölközőt is csak akkor, ha feltétlenül muszáj. Néhány napra a hajszárítót is pihenni hagyhatjuk, így még kíméletesebben bánhatunk hajunkkal.   Hogyan vigyázzunk a hajszínünkre?   Ha a fenti lépéseket betartjuk, akkor egész nyugodtan mehetünk frissen festett vagy melírozott hajjal is nyaralni, nem lesz feltűnő a fakulás. Ha biztosra akarunk menni, akkor egy világosabb melír szintén segíthet a helyzetünkön. Vigyünk magunkkal speciális színvédő sampont és balzsamot, de mindenek felett óvjuk a hajat az UV sugárzástól, ami a fakulás első számú okozója.
  Lafferton Annamária az elrontott frizurák helyrehozására specializálódott fodrász. Hat éves korában döntötte el, hogy fodrász lesz, majd 13 évesen már ott állt a hajmosónál egy fodrászatban Dunakeszin. Volt hajmodell, majd 3 éven keresztül tökéletesítette szakmai tudását egy mesterfodrász mellett Budapesten. 2010-ben nyitotta meg az első önálló szalonját Lafferton Fodrászat néven, amely Magyarországon elsőként az elrontott frizurák helyrehozására specializálódott.
Milyen hajviseletet válasszunk a nyaralásra?   Senki sem szeretne lerobbant frizurával állni a medence szélén, ezért nyaraláskor el kell felejteni a túlságosan bonyolult frizurákat. Nyugodtan hagyhatjuk azt kicsit göndörödni, vagy foghatjuk egy könnyű lófarokba is a hajat, nem fog gondot okozni.

Vigyázzunk a fonással, ami nyaraláskor különösen káros lehet, mert fedetlenül hagyhatjuk ezzel a fejbőr egy részét, amitől könnyen napszúrást kaphatunk. Ha mégis ezt szeretnénk, akkor győződjünk meg róla, hogy a fonat ne legyen túl szoros. Mit vigyünk magunkkal?   Napközben a sálak vagy kalapok ideális segítséget nyújtanak abban, hogy megvédjük hajunkat a napsugárzástól. Ezeken túl egy fésűn, hajkefén, színvédő samponon, balzsamon, napvédő hajspray-n és egy hajszárítón kívül jobb, ha semmi mást nem viszünk magunkkal, így a nyaralás hajunk számára is igazi pihenés lesz.   Végül, de nem utolsó sorban pedig igyunk sok vizet! Mindig legyen nálunk egy palackkal és szokjunk hozzá, hogy rendszeresen kortyolunk belőle. Ez is nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy hajunk ne száradjon ki.   Lafferton Fodrászat www.facebook.com/Lafferton.Fodraszat

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást