Az nem titok, hogy minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztasz, annál egészségesebb leszel, és annál jobban képes a szervezeted legyűrni a betegségeket, köztük a rákot is. Egy Puerto Ricói kutatás azonban most kimutatta, hogy a hagyma és a fokhagyma kifejezetten hasznos a mellrák megelőzésében.
VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd
A hagymaféléknek a néphiedelem is rengeteg pozitív hatást tulajdonít, mindenki hallotta már például a nagymamájától azt, hogy a fokhagyma jó az immunrendszer erősítésére, így ha nem akarsz megfázni, érdemes belőle rendszeresen fogyasztani. Egy friss, Puerto Ricóban készített kutatás is alátámasztja a sok évszázados hagyományt, csak ezúttal nem a megfázással, hanem a mellrákkal kapcsolatban.
A Buffalói Egyetem kutatója Gauri Desai és kollégái a Puerto Ricói nőket választották a kutatásuk alapjául, két okból is. Az egyik az, hogy itt sokkal kisebb a mellrák kialakulásának gyakorisága, mint az Egyesült Államokban, a másik pedig az, hogy van egy olyan speciális fűszerük, amit sofritónak hívnak, és ami nagyrészt hagymából és fokhagymából áll. Az ebből készült szószt sokan fogyasztják a szigeten, mert nemzeti ételnek számít.
A Nutrition and Cancer tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint Desai és csapata 314 olyan, 30 és 79 év közötti női beteg kórházi adatait vizsgálták át, akiket 2008 és 2014 között diagnosztizáltak. Mellettük 346 kontrollbeteg adatait is megnézték, akiknek semmilyen rákos megbetegedésük nem volt sem korábban, sem a vizsgált időszakban, kivéve olyan bőrrákot, amely nem tartozik a melanomák közé. A résztvevőknek válaszolniuk kellett egy sor kérdésre a táplálkozásukkal kapcsolatban, részben arra is, hogy mennyi hagymát és fokhagymát fogyasztottak, illetve hogy milyen gyakran ettek a sofrito szószból.
A szakértők ezután megvizsgálták az összefüggéseket a hagymafogyasztás és a mellrák előfordulása között, és korrigálták az eredményeket életkorra, családi kórképre, testtömegindexre és hasonlókra.
A cikk folytatódik, lapozz!