A szörpökbe akkor szerettem bele, amikor néhány éve learattam a saját levenduláimat. Sosem gondoltam volna, hogy ennyire egyszerű a szörpfőzés és ennyire könnyen testre szabhatjuk az ízeket. Érdemes betáraznod néhány szuper receptet, hogy amint beköszönt a meleg szezon, tudd milyen gyógynövényeket érdemes beszerezned a piacról, vagy begyűjtened barangolásaid alkalmával. Télen pedig érdemes néhány finom szörpöt beszerezned és felfedezned új különleges ízeket, végleg elfelejtve az egészségtelen üdítőitalokat.
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
1/3 Levendulaszörp
Hozzávalók: 1 nagy csokor levendula (szárral, virággal, levelekkel együtt), 1 liter víz, 1 kg cukor, citromsav
Elkészítése: Ahogy a többi, virágból készült szörpnél fontos, úgy a levendula esetében is lényeges, hogy nem szabad leöblíteni a virágokat. Emiatt nagyon lényeges, hogy olyan helyről gyűjtsd az alapanyagokat, amik kellően messze esnek a forgalmas utaktól.
A levendulát áztasd be egy napra a vízbe, majd mielőtt kivennéd belőle, szórd meg 1 evőkanál citromsavval – ettől szépen kiereszti a színét. Alaposan nyomkodd ki a virágokat, majd szűrd át a vizet és tedd fel forrni. Amikor már gőzölög, add hozzá a cukrot és így is kevergesd egy kicsit.
Kóstold meg! Ízlés szerint tehetsz még bele citromsavat, vagy citromlevet is. Végül csak annyi a dolog, hogy sterilizált üvegekbe töltöd a forró szörpöt, valamint pár percig fejre fordítod őket, így a kupakot is fertőtleníteni tudja a hő. Dunsztban hagyd kihűlni, és már mehetnek is a kamrapolcra!
2/3 Citromfű szörp
Hozzávalók: 1 nagy csokor citromfű, 1 liter víz, 1 kg cukor, citromsav
A cikk folytatódik, lapozz!