Ott folytatjuk, ahol legutóbb abbahagytuk. Mivel a tüskefehérjék elég veszélyes reakciókat indítanak el a szervezetben, ezért a lehető legteljesebb módon érdemes védekezni a hatásuk ellen. Szükségtelen mindent beszerezve túlzásokba esni, mert igazából vannak átfedések, szóval már az is nagyszerű, ha úgy féltucat gyógynövényt vagy kiegészítőt ideiglenesen bevezetsz a méregtelenítési kúra idejére.
VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől
Gyulladáscsökkentők és ACE2 védők
- Édesgyökér: immunrendszer- szabályozó, erős gyulladásgátló, fájdalomcsillapító, máj- és tüdővédő hatású. Szélesspektrumú antibakteriális, antivirális és szövetkárosodást megakadályozó tulajdonságai is vannak. Magas vérnyomás esetén nem ajánlott.
- Tömjénfa (Boswellia serrata): antimikrobiális, antioxidáns, gyulladáscsökkentő és immunmodulátor. Kivonatát tartalmazó készítmények formájában találhatjuk meg. Egy egyiptomi vizsgálatban az édesgyökér és a tömjénfa kivonatát hatásosnak találták a koronavírus- fertőzés szövődményeként jelentkező súlyos tüdőgyulladás ellen.
- Fekete kömény (Nigella sativa): immunstimuláns, vírusölő, gyulladáscsökkentő, hörgőtágító, váladékoldó és erős antioxidáns hatással rendelkezik. Segíti legyőzni az influenza és a nátha tüneteit, csillapítja a köhögést.
- Bodorrózsa: erőteljes antioxidáns, gyulladáscsökkentő, immunmoduláló, antibakteriális, és antivirális hatással rendelkezik. Enyhíti a torokfájást, a köhögést és a légzési problémákat.
- Fisetin: egy flavonoid, ami gátolhatja számos gyulladást okozó citokin aktivitását. Természetes formában megtalálható az eperben, az almában, a mangóban, a hagymában, a dióban, a borban. Ajánlott beviteli adagja 100 mg/nap, zsiradék jelenlétében.
- Apigenin: a flavonoidok közé tartozó bioaktív, növényi vegyület, ami számos növényben megtalálható, a leggyakoribb forrásai a következők: kamilla, petrezselyem, oregánó, hagymák, malabár spenót, zeller levél és gumó, articsóka. Csökkenti az oxidatív stresszt, fokozza a méregtelenítést és stimulálja az immunrendszert. Javasolt napi beviteli értéke: 50 mg.
- Kvercetin: antioxidáns és gyulladáscsökkentő képességén túl vírusellenes hatások széles skáláját mutató flavonoid. Forrásai a citrusfélék, a hagymafélék, a brokkoli, a spárga, a paradicsom, a zöld leveles zöldségek, a petrezselyem, a bogyós gyümölcsök, a kakaó, a zöld tea és a vörösbor. Naponta kétszer 500 mg-ot javasolt bevenni, cinkkel kiegészítve.
- Resveratrol: egy fenolvegyület, ami erős antioxidáns hatással rendelkezik és védelmet nyújt a szív- és érrendszer számára. Természetes formában megtalálható a következőkben: földimogyoró, szőlő, bor, áfonya, kakaó. Max. napi 1500 mg fogyasztható, legfeljebb 3 hónapig.
- Luteolin: szintén egy flavonoid, ami a következő alapanyagokban található meg természetes formában: zeller, petrezselyem, brokkoli, articsóka, sárgarépa, zöldpaprika, hagymalevél, almahéj, krizantém virágok, kakukkfű, gyermekláncfű, kínai bazsalikom, kamilla, borsmenta, rozmaring, oregánó, lóhere virágok, köldök narancs, olívaolaj.
- D3-vitamin: ebben a kivételes helyzetben 5000-10000 NE napi fogyasztása is belefér, lehetőleg A-, K-vitaminnal és magnéziummal szoros barátságban. A D- vitamin felvételében és termelésében fontos a napfürdőzés, a gombák fogyasztása; és mivel zsírban oldódó vitaminról van szó, pótlására az olajos készítmények az ideálisak. A K-vitamin remek természetes forrásai a zöldleveles zöldségfélék.
- Cink: kulcsfontosságú irányító feladatokat tölt be a testben, fertőző betegségek esetén kúraszerűen érdemes megnövelni a bevitelét cink- szulfát formában (max. 40 mg/ nap). Megvédi a szervezetet az oxidatív stressz hatásaitól, valamint nélkülözhetetlen a DNS- szintézishez.
- Magnézium: rengeteg folyamatban vesz részt a szervezetben. Ebben az esetben a kifejezetten jó biológiai hasznosulású formákat érdemes fogyasztanod: glicinát, citrát, laktát, aszkorbát vagy orotát formában. Az ajánlás 350 mg/nap.
- Babérlevél: vértisztító és segíti a máj méregtelenítő munkáját. Alkalmazhatjuk fűszerként és teát is készíthetünk belőle.
- Fekete bors: melegíti a májat és fokozza a méregtelenítését, stimulálja a lépet, támogatja a felszívódást valamint a vese tisztulását. Visszafogottan fűszerezésre használjuk.
- Szerecsendió: vértisztító és javítja a felszívódást. Használjuk csekély mértékben, de rendszeresen fűszerezésre.
- Zsálya: erős méregtelenítő hatással rendelkezik, megtisztítja a májat és a teljes légzőrendszerből kipucolja a hurutokat.