Egészség / Életmód

7 csodálatos gyógynövény depresszió és letargia ellen

7 csodálatos gyógynövény depresszió és letargia ellen

Sáfrány

Ez a színes fűszer tele van antioxidáns összetevőkkel, amelyek szakértők szerint természetes módon tudják kezelni a depressziót és a letargiát. Kutatások alapján megállapították, hogy ha étel formájában (például sáfrányos rizottóként) vagy akár teaként fogyasztod, megnövekszik a szerotonin száma a testedben, amit más néven boldogsághormonnak hívunk.

Sőt, a sárfány-kivonat kapszuláról kiderítették, hogy képes az antidepresszáns gyógyszerekhez hasonlóan csökkenteni a negatív tüneteket, úgyhogy feltétlenül adj egy esélyt neki! 

Sáfrány
istockphoto

Aranygyökér

Az aranygyökér, vagy másnéven rhodiola rosea méltán népszerű kapszula és tea formájában. Ez a gyógynövény ugyanis pozitív hatással van az egészségünkre, elsősorban mentális téren. Képes csökkenteni a depresszió tüneteit, javítja a kedélyállapotunkat stressz esetén, és segít, hogy ezekhez a helyzetekhez a szervezetünk is alkalmazkodni tudjon.

Úgy vélik, antidepresszáns hatásai abból származnak, hogy képes a sejtek közötti kommunikációt fokozni, miközben a HPA tengely túlműködését lassítja. Ez utóbbi különösen lényeges, hiszen sokaknál a depressziót ez a probléma okozhatja, így az aranygyökér hatékony megoldás lehet a letargiára!

Aranygyökér
istockphoto

Közönséges orbáncfű

Az orbáncfüvet már évszázadok óta használják a mentális betegségek kezelésére, az utóbbi időben pedig felfedezték, hogy a depresszió ellen is hatásos lehet. 2016-ban végeztek egy kutatást, ahol kiderült, hogy maga az orbáncfű sokkal hatékonyabb, mint a placebo, sőt, majdnem olyan jól bevált a betegeknél, mint egyes antidepresszáns gyógyszerek.

Azonban a hosszú távú tesztek hiányában azt javasolják, hogy azok, akik komolyabb depresszióval küzdenek, feltétlenül keressenek fel szakembert, és csak az enyhébb tünetekkel küzdők próbálják ki ezt a gyógynövényt. Ha te utóbbi kategóriába tartozol, úgy érdemes gyógyteaként fogyasztani, de inkább boltban vásárold meg, hiszen otthoni elkészítése több gyakorlatot igényel.

Közönséges orbáncfű
Denis Vakrushev/istockphoto.com

Citromfű

A stresszoldó teák között mindig kiemelkedik a citromfű, és nem véletlenül! Ez a gyógynövény leginkább az enyhe letargiával és depresszióval küzdőknek javasolt, hiszen nem olyan erős, mint a listánkon felsorolt többi gyógynövény, de a kevésbé erőteljes tüneteket nagyon jól kezeli.

Akár alvászavarokkal, akár stresszel vagy hullámzó kedélyállapottal küzdesz, a citromfű képes javítani az állapotodon, és ehhez csak napi szinten, tea formájában 2-3 csészét érdemes meginni belőle.

Citromfű
istockphoto

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást