Kiskoromban a nagymamám volt az, aki mindig csinált nekem valami finom édességet. Imádtam a császármorzsáját és a palacsintát, amit mindenféle földi jóval töltöttünk meg. Anyukaként én is gyakran készítek a gyerekeimnek palacsintát, tejbegrízt és ehhez hasonló finomságokat. A recepteken némileg változtattam, hogy azért egészségesek legyenek. Az ízekkel azonban óvatosnak kellett lennem, hiszen a gyerekek mindent észrevesznek. A legfontosabb, hogy az alapanyagok nagy részét lecseréltem. A finomliszt helyett teljes kiőrlésű lisztet, zablisztet, kókuszlisztet is lehet használni, a finomság ízén nem, vagy csak minimális mértékben változtatnak. Ha mindenképp finomliszt szükséges, érdemes keverni, hogy az édesség nagyobb arányban tartalmazzon egészséges lisztet. A sima vagy jázminrizs helyett érdemes basmati rizst használni, mert ennek a felszívódása lassúbb. A tej még egy sarkalatos kérdés. Amikor a gyerekeknek készítek palacsintát vagy tejbegrízt például, akkor alacsony zsírtartalmú tejet használok.
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
1/4 Császármorzsa
Gyerekkorom egyik legnagyobb talánya volt ez az édesség. A nagyim mindig gulyás vagy bableves után készítette, finom lekvárral és porcukorral tálalta. Elképzelni sem tudtam, hogy hogy lesznek azok a kis nudliszerű izék, de mindig nagyon örültem, ha ez került az asztalra. Mivel alapból egy szénhidrátbomba, itthon kevésszer készítettem. Az átalakított recepttel viszont nagyon jó lett.
Hozzávalók: 4 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 4 dkg zabliszt, 5 dkg barna rizsdara, 3 tojás, 2 dkg kókuszolaj, 1 csipetnyi só, 170-180 ml víz, a sütéshez egy kis kókuszolaj
Nincs szükség nagy tudásra az elkészítéséhez. Egy habverővel keverd simára a hozzávalókat, és tedd 20 percre a hűtőbe, hogy pihenjen kicsit a tészta. Közben keverd át egyszer. Keress egy jó kis serpenyőt, és hevítsd fel a kókuszolajat. Az egész tésztát öntsd bele, és kezdd el sütni, mint egy palacsintát. Amikor már barnulni kezd az alja, akkor fordítsd át, és süsd a másik oldalt is. Közben egy fakanállal szaggasd kis darabokra. Addig süsd, míg a külseje szép aranybarna lesz. Tálaláskor adj mellé valamilyen házi lekvárt. Én a porcukrot eritrittel szoktam helyettesíteni.