Egy kevésbé ismert gyerek vírus is felerősödött a Covid miatt

Egy kevésbé ismert gyerek vírus is felerősödött a Covid miatt

Címlap / Életmód / Család / Egy kevésbé ismert gyerek vírus is felerősödött a Covid miatt

2021 elején a New York-i Brooklynban található Maimonides Gyermekkórház munkatársai óvatos megkönnyebbülést éreztek. Csökkent a Covid-19 megbetegedések száma a városban. A társadalmi távolságtartás, a maszkviselés és a kézmosás mellékhatásaként sokkal kevesebb más vírusos fertőzéssel is találkoztak, csökkent például az influenzás esetek száma. De márciusban egyre több köhögő gyermek és csecsemő érkezett a kórházba, akik közül néhányan nehezen kaptak levegőt.

Ők RSV-vel, vagyis a respiratorikus syncytial vírussal fertőződtek meg. Egy gyakori téli betegséggel, amely tüdőproblémákat okozhat. Pedig ebben az évszakban az RSV-eseteknek fogyni kellett volna.

Ehelyett egyre több beteg érkezett.

Az ezt követő hónapokban a szezonon kívüli RSV hullámzások megzavarták a nyarat olyan egymástól távoli helyeken, mint az USA déli része, Svájc, Japán és az Egyesült Királyság. Az orvosok szerint a vírus furcsa viselkedése a Covid-19 járvány közvetett következménye. Tavaly a lezárások és a higiéniai intézkedések elnyomták a koronavírus, de más vírusok, például az RSV terjedését is. Ennek eredményeként a gyermekeknek nem volt lehetőségük immunitás kialakítására ellenük – írja a BBC.

Az intézkedések enyhítése után az RSV-nek rengeteg olyan csecsemővel és kisgyermekkel volt lehetősége találkozni, akiknek nem volt megfelelő immunitása, és ez az esetek hirtelen megugrásához vezetett egy nem várt időszakban.

Egy korábban meglehetősen kiszámítható vírusból olyan lett, amely az év bármely szakában meglepheti a kórházakat és a családokat. A szezonon kívüli kitörések a végsőkig feszítették az egészségügy tartalékait, aggodalmat okoztak a családoknak, és megmutatták, milyen mélyen alakította át a világot a Covid-19 és a kapcsolódó intézkedések.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást