Kert és terasz / Otthon

Tavaszi projekt: 5 ötlet egy gyerekbarát kert kialakításához

Tavaszi projekt: 5 ötlet egy gyerekbarát kert kialakításához

Legyen hely a rendetlen játékoknak

Még emlékszem, hogy órákat sőt, napokat elvoltunk egy-egy kerti projekttel gyerekkorunkban. Várakat építettünk, búvóhelyeket terveztünk és persze a lehető legjobb bújócskahelyszíneket építettük ki. Tény, hogy nem volt feltétlenül rendezett a komplett udvarunk, de ez minket a legkevésbé sem érdekelt.

Tudtuk, hova nem mehetünk, hova nem léphetünk, de nem is akartunk a gondosan művelt kertbe, vagy a virágágyások közé menni, amikor sokkal izgalmasabb dolgok rejtőztek az orgonabokrok alatt. Érdemes egy-egy ilyen, kevésbé rendezett területet megtartani a gyerekeknek.

Legyen ott homokozó, földkupac, levágott ágak, hogy hely és eszköz is rendelkezésre álljon ahhoz, hogy a kicsik fantasztikusan jót játszhassanak. A nyári hónapokban fontos az is, hogy a gyerekek hozzáférjenek a vízhez, akár úgy, hogy egy lavórban kapnak néhány litert, amivel aztán sározhatnak, homokozhatnak. Amellett, hogy ezzel órákon át el tudják foglalni magukat, bámulatos mértékben fejlesztik a képességeiket. 

Photo by MTLA- Mark Tessier Landscape Architecture – Discover landscaping design ideas

Néhány finom falat erejéig

A korábban is említett üvegház csodálatos lehetőség az egész család számára, de a gyerekek szempontjából nem feltétlenül lesz mérvadó. Bár biztosan örömmel nézegetik, ahogy csíráznak a magok és fejlődnek a palánták, az igazi varázslat számukra az, amikor ehetnek is a terményekből.

Fontos, hogy legyen egy kis rész, ahol ezt megtapasztalhatják. Ha nincs konyhakerted, akkor is dönthetsz olyan növények mellett, amik egyszerre díszítenek és finomak: ott vannak a gyümölcsbokrok, a színes, zöld leveles zöldségek (pl. mángold, fodros kel), vagy éppen a snidling, a sóska, amit meglepően sok gyermek szeret frissen rágcsálni. 

Legyen hely az állatoknak

A család kutyájával órákig eljátszanak a gyerekek, de nem csak a háziállatok lehetnek izgalmasak a kertben. Az itt töltött idő fontos része az, hogy a kicsik megfigyelik azokat a vadon élő állatokat, akikkel megosztják az életüket. Elég leguggolni, már látni is a bogarakat, rovatokat, csigákat és ezért még csak tennünk sem kell semmit.

A gyermekbarát kertben azonban érdemes külön helyet biztosítani a célnak, minél több olyan virágot ültetned, amik vonzzák a beporzókat, a pillangókat. Természetesen kihagyhatatlan a madáretető, akár a fészkelő odú, vagy éppen egy kerti tó.

A gyermekbarát kertben fontos, hogy ne kezelj mindent túlzások közt, ne akarj mindent az uralmad alá hajtani. A gyermekeknek nagyon jót tesz, ha irányítatlan szabadidővel rendelkezhetnek a természetben. Ha hagyjuk, akkor fára másznak, bokrok alá bújnak, sárban turkálnak, bunkit építenek és tökéletesen eljátszanak – komolyabb eszközök, kiegészítők nélkül is. 

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást