Egészség / Életmód

Gyengeség vagy tavaszi fáradtság?

Gyengeség vagy tavaszi fáradtság?

A fáradtság szót gyakran a gyengeség szinonimájaként használják, ám valójában két különböző érzésről van szó. Fontos, hogy tisztában legyél vele, melyiket tapasztalod pontosan, hiszen ennek alapján azonosítható be a háttérben meghúzódó probléma.

Mi a gyengeség?

A fizikai vagy izomerő hiánya, melynek során úgy érzed, hogy nagy erőkifejtést igényel a karjaid, a lábaid vagy más testrészeid mozgatása.
Amennyiben az izomgyengeség fájdalom következményeként lép föl, képes vagy a mozgásra, de még jelentősebb energiabefektetéssel. Hasonlót érezhetsz például egy kiadós edzés után, viszont néhány napon belül elmúlik, hacsak nem valami betegség okozza.

Mi a fáradtság?

Kimerültség érzése, mely energiahiányra vezethető vissza. Általában túlzott igénybevétel, alváshiány, stressz, unalom vagy mozgáshiány idézi elő.
Betegség tüneteként, illetve egyes kezelési módok – például kemoterápia – mellékhatásaként is előfordulhat. Depresszió velejárójaként is gyakori.

Mi a közös bennük?

A gyengeség és a fáradtság is tünet, nem pedig betegség. Annyiféle környezeti hatás és betegség okozhatja őket, hogy huzamosabb fennállás esetén mindenképpen kivizsgálást igényelnek. Az orvosok többnyire az egyidejűleg jelentkező panaszok alapján állapítják meg az okot.
Az úgynevezett krónikus fáradtság szindróma civilizációs betegségnek számít napjainkban, amit az ülő életmód és a sok stressz eredményez.

Miért pont tavasszal?

Míg a gyengeség általában nem mutat összefüggést az éghajlati tényezőkkel, a fáradtság lényegesen gyakoribb tavasszal.
Ennek oka, hogy a napfényes órák számának növekedése közvetlenül hat a szervezet hormon-egyensúlyára – azon belül is elsősorban az alvás-ébrenlét fázisokért felelős melatoninra –, s a szervezetnek időbe telik az alkalmazkodás. 

Mi okozhat gyengeséget?

A lehetséges kórképek között szerepel a pajzsmirigy-alulműködés, amely jellemzően súlygyarapodással társul, illetve ugyanennek a szervnek a túlműködése is, ami hirtelen, megmagyarázhatatlan fogyással jár.
A ritkább diagnózisok egyike a bénulással járó Guillain-Barr-szindróma, valamint a miaszténia grávisz nevű autoimmun megbetegedés. Többnyire viszont egyszerűen a szervezet számára szükséges ásványi anyagok hiányáról van szó.

Mi okozhat fáradtságot?

Bármilyen fizikailag, szellemileg vagy érzelmileg megerőltető szituáció kiválthatja, csakúgy, mint az alkohol, a koffein és bizonyos gyógyszerek túlzásba vitele.
Leggyakoribb kiváltója a vérszegénység, a szívelégtelenség, valamint a cukorbetegség, de pajzsmirigy-, vese- és májgondok is okozhatják. A krónikus fáradtság szindróma a mentális betegségek körébe tartozik: depresszív gondolatokkal és öngyilkossági hajlammal jár.

Mikor fordulj orvoshoz?

A tartósan fennálló vagy hirtelen fellépő gyengeség mindenképpen orvosi vizsgálatot igényel. Előbbi esetben valamilyen krónikus betegségről vagy rossz életmód-beidegződésről lehet szó, utóbbiban pedig akár olyan azonnali beavatkozást igénylő vészhelyzetről is, mint a szívroham vagy az agyvérzés.
Fáradtságnál a kísérő tünetekre kell figyelni: ha két hétnél tovább fennáll, és légzési probléma, megmagyarázhatatlan testsúly-változás vagy a mindennapi életet megnehezítő közérzet társul hozzá, irány a rendelő!
A gyengeséget vagy fáradtságot tapasztaló páciensek jelentős hányadán segít a vitaminkúrával egybekötött életmódváltás, amelynek keretében figyelmet kell fordítani a megfelelő táplálkozásra és a rendszeres testmozgásra egyaránt. Fontos azonban, hogy ne te állítsd föl a diagnózist magadnak – bízd inkább szakemberre a dolgokat!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást