Marha, hal, sertés vagy csirke? Megmutatjuk, melyik kollagén való neked és miért!

Marha, hal, sertés vagy csirke? Megmutatjuk, melyik kollagén való neked és miért!

Címlap / Életmód / Egészség / Marha, hal, sertés vagy csirke? Megmutatjuk, melyik kollagén való neked és miért!

Bizonyára te is ismered a méltán híres kollagént, mely tested fő fehérjéjeként a csontok, a bőr, az ínak és a szalagok szerkezetét adja. Számtalan jótékony hatása van, és egy idő után érdemes pluszban is bevinned a szervezetedbe. De vajon melyik a számodra legmegfelelőbb kollagén típus?

VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton

És egyáltalán pontosan mire is jó ez a csodaszer? Azt kell mondjam, hogy nagyon sok mindenre. Leginkább arra, hogy a tested egészséges állapotát fenntartsa, így támogatja bőröd, körmeid, hajad és ízületeid egészségét. Számtalan típusban hozzájuthatsz különböző gyógyszertárakban és drogériákban, de legkönnyebben kapszula és por formájában viheted be a szervezetedbe. A testben legnagyobb mennyiségben előforduló fehérjeként a kollagén kiváló a porckopás ellen, izomtömeget növel, megerősíti a hajad és a körmöd. Feszességet, rugalmasságot biztosít a bőrödnek, egy szóval szuper csodaszer mind kívül, mind belül.

Honnan tudod, hogy kollagénháztartásod kezd kifogyni?

Szervezetedben egyértelmű jelei vannak annak, ha szükséges pótolnod ezt a fehérjét. Az arcodon megjelenhetnek ráncok és apró barázdák, melyek az idő múlásával egyre mélyebbé válnak. A bőr megereszkedhet, elveszítve ezzel feszességét és frissességét. Színe is megváltozhat, hiszen fakó és színtelen lehet, de előjöhetnek apró pigmentfoltok is a hiányt jelezve. Ha ízületeid fájni kezdenek, és a bőrödön szerzett sebek lassabban gyógyulnak, könnyedén előfordulhat, hogy kollagénhiányod van. Pótold te is szervezetedben ezt a fontos elemet!

De mégis melyik fajtáját válaszd?

Na jó, már tudjuk, hogy mennyi mindenre jó a kollagén, de azzal bizony sokan bajban lehetünk, hogy végül is melyik fajtáját válasszuk? Hiszen a paletta igen széles. Bár egy olyan fehérjéről van szó, melyet szervezetünk képes önállóan előállítani, érdemes pótolni kívülről is, ugyanis az évek előrehaladtával az öregedéssel párhuzamosan a kollagéntermelődés egy idő után lelassul. Ezért van nagy szükség arra, hogy folyamatosan, megfelelő mennyiségben pótold. Ennek megfelelően pedig választhatsz marha-, hal-, csirke- és sertéskollagén közül.

Oldalak: 1 2 3 4

A cikk folytatódik, lapozz!

«Előző
1/4
Következő»
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!