Nyáron sokszor túl meleg van ahhoz, hogy bekapcsoljuk a sütőt, vagy csak egyáltalán a konyhában töltsük az időt. Én hatalmas rajongója vagyok a gyümölcsöknek és nagyon széles palettájukat fogyasztom – azt hiszem, a létező összes formájukban a tányéromra teszem őket. Azonban néha kicsit többre vágyom, mint egy lédús, édes gyümölcs, időnként jó hódolni az ínycsiklandó desszerteknek. Szerencsére ez nem lehetetlen kihívás akkor sem, ha a fák árnyékában grillezünk.
VIDEO Napcsókolta smink, a forró estékre
1/7 Édes kebab
Nyársra nem csupán a sós fogásokat húzhatod, hanem az édes gyümölcsöket is, megspékelve őket esetleg egy kis újragondolásra váró piskótával. A kicsit meggrillezett finomság önmagában is isteni, de nyakon öntheted juharsziruppal, vagy kínálhatsz hozzá mártogatósként csokiöntetet, friss dzsemet.
Az egyik legfinomabb grillezett gyümölcs a barack. Amikor félbevágod és óvatosan kiemeled a magját, majd ráteszed a rácsra, akkor a természetes cukortartalmának egy része kicsapódik és karamellizálódik. A forró barackhoz pedig mi is passzolna jobban, mint egy gombóc jéghideg fagyi?
A banánnak is nagyon jót tesz egy kis grillezés, főleg, ha előtte a félbevágott feleket meghinted barna nádcukorral. A cukor segít, hogy a gyümölcs még izgalmasabb formában karamellizálódjon. Amikor tálalod, alulra tedd a banánszeleteket, rá egy gombóc fagyi és persze mehet a tejszínhab, az extra feltét, majd valamilyen finom szósz.
Ha nem elég izgalmas a banán split, akkor próbáld ki ezt a finomságot! Óvatosan vágd le a banán tetejét, majd egy kanállal a gyümölcsből is merj ki keveset. Ide tölts minden finomságot: kekszmorzsát, csokidarabkákat, epret, kókuszpelyhet. A banánt csomagold sütőpapírba, majd fóliába és tedd a rácsra! Csak meg kell várni, amíg a csoki megolvad…
Még az unalmasnak ható édességeket is új szintre emelheted, ha kapnak egy kis extrát a grillezés során. Bármilyen péksütemény, akár egy hétköznapi fánk is izgalmas és gyors desszert lehet a szabadban. Szükség esetén vágd félbe, grillezd meg, majd tetszőleges töltelékkel tálald. Ez lehet akár friss lekvár is, amit a rácson egy kisebb edényben gyorsan elkészíthetsz.
Hogyan tudsz grillezni apró gyümölcsöket? Ha szépen becsomagolod őket! Tegyél egy alufóliára sütőpapírt, hajtsd meg őket úgy, hogy kicsi edénykék legyenek. Szórd bele a választott alapanyagokat, az apró gyümölcsöket esetleg némi édesítő, fűszerek társaságában. Zárd be a fóliaedényt, majd tedd a rácsra, vagy az edény aljába. Amikor kész, használhatod öntetként, vagy egyszerűen megszórhatod tört mogyoróval, kókuszpehellyel.
A kókusz és az ananász hamisítatlan trópusi párosítás, tökéletesen passzolnak egymáshoz a különleges ízek. Az ananászt egyébként is vétek kihagyni a grillezésre szánt gyümölcsök listájáról, az pedig már részletkérdés, hogyan tálalod hozzá a kókuszt. Illik mellé a kókuszjoghurt, amit felturbózhatsz kókuszreszelékkel is, de a kókuszfagyi szintén jó választás.