Ha már glutén, akkor hagyományos kovászos kenyér, de mi van azokkal, akik nem fogyaszthatják? A tudomány fejlődésének köszönhetően ma már tudjuk, hogy a glutén lényegében egyetlen embernek sem tesz jót. Növeli a szervezetben a gyulladásos folyamatokat és az azoknál érzékenyeknél kellemetlen tüneteket is okozhat. Most három olyan szerethető, bevált receptet osztunk meg veletek, amik nemcsak gluténmentesek, de csökkentett szénhidráttartalmúak is, így cukorbetegek és inzulinrezisztenciások is fogyaszthatják.
3/3 Tönkölybúza gluténmentes kenyér
Ez a tönkölybúza kenyér egyszerűen elkészíthető, és remek választás, ha a diétádhoz egy igazán finom kenyeret keresel. Ne felejtsd el ellenőrizni a sütési időt, mivel a sütők teljesítménye változhat.
Hozzávalók:
500 g tönkölybúza liszt
10 g só
10 g szárított élesztő
300 ml meleg víz
Elkészítés:
Keverd össze a tönkölybúza lisztet és a sót egy tálban.
Szórd a szárított élesztőt a liszthez, majd adj hozzá meleg vizet.
Keverd össze az összetevőket, amíg sima tésztát kapsz.
Fedd le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd pihenni legalább 1 órát, vagy amíg a tészta megkétszerezi a méretét.
Melegítsd elő a sütőt 220 Celsius fokra.
Vegyél elő egy kenyérformát, és béleld ki sütőpapírral.
Amikor a tészta megkelt, öntsd a kenyérformába, majd hagyd pihenni további 15-20 percig.
Vágj kis bemélyedéseket a kenyér tetejére, majd helyezd a sütőbe.
Süsd a kenyeret 30-35 percig, vagy amíg a teteje szép aranybarna nem lesz és hólyagosodni nem kezd.
Vedd ki a sütőből, és hagyd hűlni egy rácsra helyezve.
Amikor a kenyér teljesen kihűlt, szeleteld fel és élvezd!
Kapcsolódó cikk a hirdetés alatt, lapozz!
VIDEO A legerősebb csillagjegy párosok, akik tökéletes házastársak lesznek