Shito, a ghánai finomság: Karolina elhozta nekünk a szószt, ami minden ételt megkoronáz

Shito, a ghánai finomság: Karolina elhozta nekünk a szószt, ami minden ételt megkoronáz

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Shito, a ghánai finomság: Karolina elhozta nekünk a szószt, ami minden ételt megkoronáz

Magyarországon többségében szeretjük a kürtőskalácsot, a lángost vagy a Jókai bablevest, de legalábbis nem ér minket meglepetésként, ha gyakran szembetalálkozunk velük. Ghánában éppen ennyire természetes, hogy az emberek shitot, egy csípős készítményt/szószt fogyasztanak húsokhoz, halakhoz vagy akár különféle köretekhez is. Afari Karolina és férje pedig elhatározta, hogy Magyarországra is elhozza ezt a finomságot.

VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton

Karolina számára ghánai édesapjának köszönhetően természetes volt, hogy bármikor ehet finom shitot. Párja azonban egy alkalommal felhívta rá a figyelmet, hogy idehaza a shito bizony különlegességnek számít, ami aztán a környezetükben egyre többeknek ízlett. Mostanra már saját márkájuk, a Caroline’s shito kínálatával varázsolnak fantasztikus ízeket az asztalokra a számunkra még egyáltalán nem mindennapi, de annál hívogatóbb finomsággal.

Mi adta az ötleted annak idején a vállalkozásotok elindításához?

Az ötlet egy családi ebédnél született meg, amikor a férjemmel, aki akkor még a párom volt, apukámnál voltunk. Apánál az étkezések alap kelléke a shito, ő ugyanis ghánai származású.

Ghánában a shito egy tradicionális étel. Apukám úgy mesélt róla, hogy a diákok és a katonák étele. 

Amikor a diákok a szünetről visszamentek a bentlakásos iskolákba, ahol a családtól távol voltak hónapokat, akkor vittek magukkal egy jó nagy adag shitot, amihez elég volt főzni egy adag rizst, vagy yam gyökereket, és máris készen volt a finom étel, amely az otthon melegét idézte fel. 

A párom alapvetően nem szerette a csípőset, de amikor bemutattam édesapámnak, mint egy bátorságpróbaként megkóstolta és nagyon tetszett neki. Vitt belőle pár barátjának, akik szintén imádták. Azon a bizonyos családi ebéden ezt elmeséltük apának, ezután pedig szó szót követett, és kitaláltuk, hogy miért ne csináljunk ebből egy terméket, amit megismertetünk Magyarországon, ezzel is közelebb hozva ezt a nagyon távoli kultúrát, illetve egy kis szeletét. 

Fotó: Caroline’s shito

Miben rejlik szerinted a shito különlegessége?

Egyértelműen abban, azon kívül, hogy ilyen itthon nincs, hogy a tejbegrízt leszámítva mindenhez is fogyasztható. Ghánában alapvetően az ételek mellé, eszik, amikor már készen van, de mi minden vásárlónak elmondjuk a férjemmel, hogy próbáljanak főzni is vele. Például egy tojásrántotta elkeverve még sütés előtt egy teáskanál shitoval, hihetetlenül feldobja a világ legegyszerűbb reggelijét is, de a közel-keleti ételeket is fel lehet dobni, mert az ízvilága amúgy is kicsit arra emlékeztet. 

Van olyan vásárlónk, aki nem cifrázza, megkeni vele a pirítós kenyeret és ennyi. Rizzsel nagyon sokan szeretik, de a leveseket, főzelékeket is fel lehet utólag dobni vele. Húsokhoz, halakhoz tökéletes választás. Prémium termékként kategorizáltuk, de pénztárcabarát is, mert egy adag rizst egy kanállal elkeverve finom egytálételt kapunk. Ez így nagyon gyors is, tehát még manager food is lehet, hiszen ha az embernek nincs ideje főzni, akkor is tökéletes választás a shito, mert ízletes, de gyors ételt tudunk készíteni vele.

Oldalak: 1 2 3

A cikk folytatódik, lapozz!

«Előző
1/3
Következő»
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!