Az inkák szent növényként tisztelték, a spanyol hódítók elől menekülve is magukkal vitték, és az Andokban rejtegették, hogy a 21. században szuperélelmiszerként induljon a kinoa – vagy angolul quinoa – saját hódító útjára. Minket levett a lábunkról!
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
1/4 Gluténmentes gabona?
A kinoa egy lágyszárú növény, amit ehető magvaiért és levelei miatt termesztenek. Újabban vált ismertté, az egészséges életmód és a különböző „mentes” diéták elterjedésével, de nem éppen tegnap kezdte az ipart: már az inkák is ismerték, sőt szent növényként tisztelték, pedig ők valószínűleg nem tudták róla, hogy még gluténmentes is.
Hogy ez hogyan lehetséges? Hát úgy, hogy a kinoa gabona is, meg nem is: pontosabban egyáltalán nem az, csak úgy lehet fogyasztani, mint a gabonát, például a rizst, botanikailag azonban a parajfélékhez tartozik. Mégis szokás minden gabonák anyjának nevezni, hiszen az emberiség lisztté őrölve fogyasztja 5 000 éve.
A kinoa fogyasztása azonban nem csak akkor ajánlott, ha gluténmentes diétán vagy: mivel rendkívül magas a vitamin- és ásványianyag tartalma, bármilyen egészséges diéta remek alapanyaga lehet.