Talán azt mondhatjuk, ismét egyre nagyobb az igény és az odafordulás a természetes módszerek felé. Több kutatás is igazolja, hogy ez a törekvés nem hiábavaló: bizonyos fűszernövények rendszeres fogyasztása még a vércukorszintet is segíthet normalizálni!
Természetesen nem várhat senki csodát attól, hogy néhány fűszernövényt beiktat az életébe, ennél alighanem nagyobb változásokra és reformokra van szükség, ideértve az étrend újragondolását, a testmozgás bevezetését, a stressz kezelését, továbbá a megfelelő alvási rutin kialakítását. Azonban itt is igaz, hogy sok kicsi sokra megy, és ha olyan aprósággal is tudunk javítani egészségünkön, mint a tudatos fűszerezés, akkor miért ne ragadnánk meg ezt az alkalmat?
VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd
1/5 Gyömbér
A gyömbért frissen reszelve vagy szárított, porított formában használjuk. Hazánkban néhány éve lett általánosan népszerű, főleg a hideg hónapokban, pedig egész évben érdemes otthon tartani belőle. A benne rejlő aktív összetevők erős antioxidánsok és kiváló gyulladáscsökkentők, ráadásul statisztikailag lényeges hatást fejtenek ki a vércukorszint normalizálására is. Adhatod turmixokhoz, főzhetsz belőle tehát, gazdagíthatod segítségével a főfogásokat és frissen facsart levek mellé is társíthatod.
A fahéjban található aktív összetevők erős antioxidánsok, valamint gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. E tulajdonságaiknak is köszönhetően képesek csökkenteni az éhomi vércukorszintet és javítani az inzulinérzékenységet.
Kellemes íze és aromája miatt a fahéjat könnyedén beillesztheted az étrendedbe: hozzáadhatod a zabkásádhoz, turmixodhoz, a kávédhoz vagy a teádhoz is. Kompótok, reformédességek izgalmas ízesítője, de számos konyha előszeretettel használja főfogásokban is.
A kurkuma erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságai szintén ismertek, valamint kiemelkedő szerepet mutat a rákmegelőzést tekintve is. Hagyományosan az emésztés támogatására, a májfunkciók javítására használják, jelentős szerepet tölt be az ájurvédikus és az alternatív gyógyászatban. Kutatások szerint az éhomi vércukorszintet is csökkenti, úgyhogy érdemes beillesztened az étrendedbe. A kurkuma a hideg hónapokban nélkülözhetetlen része a golden latténak, de gyakorlatilag bármelyik fogásba belecsempészhetsz belőle egy csipetet sőt, akár táplálék-kiegészítő formájában is fogyaszthatod.
Az egyik legszebb eredményt a feketekömény produkálta azokban a kutatásokban, amelyekben a fűszernövények vércukorszintre gyakorolt hatását vizsgálták. Ez a csodálatos, hazánkban kevésbé ismert fűszer akár 1,5 millimollal is képes volt csökkenteni az éhomi vércukorszintet. A nigella mag néven is ismert, apró fekete magocskák erős gyulladáscsökkentők és immunerősítők, gazdag forrásai az esszenciális zsírsavaknak. Fogyasztás előtt érdemes a magokat megtörni és hőkezelésnek kitenni, pl. belefőzni levesekbe, egytálételekbe.
Végül, de nem utolsó sorban a sáfrány is szépen szerepel a tanulmányok eredményeit tekintve. Ez a fűszernövény az aranynál is drágább, de az egészség mindennél többet ér: a sáfrány képes csökkenteni az éhomi és az étkezés utáni vércukorszintet is. Ezt a fűszernövényt elsősorban különféle ételek, pl. rizsalapú fogások gazdagítására használják, de akár édességek ízének kiemelésére is bevetik a szakácsok. A sáfrányt először langyos folyadékban áztatják, hogy a benne rejlő aromák és színezőanyagok kioldódjanak, majd a folyadékot adják hozzá az ételhez. Így a fogás íze nem lesz olyan intenzív és kesernyés.