A frankfurti leves egyik nagyon fontos összetevője a kelkáposzta. Tudtad, hogy C-, B1-, és B2-vitamintartalma megközelíti a fejes káposztáét? Fehérjében is gazdag zöldség. Könnyen elkészíthető, nem drága, és „rájárhat” az egész család. Ebben a télies időben szívet és lelket melengető lehet egy jó, forró leves.
A frankfurti leves hozzávalói:
- 1 közepes méretű kelkáposzta (kb. 70-80 dkg)
- só
- bors
- 2 nagy egész sárgarépa
- 2 közepes burgonya
- 1 közepes méretű vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kiskanál őrölt kömény
- 1 evőkanál liszt
- 1+1 evőkanál olaj
- 1 mokkáskanál édesnemes pirospaprika
- 2 dl finom tejföl
- 2 pár jó minőségű, friss virsli
A leves elkészítése:
- A fazékba egy evőkanál olajat teszünk. A felkarikázott virslit megsütjük rajta, majd a virsli karikákat tányérra tesszük.
- A kelkáposztát megmossuk, kettévágjuk és a torzsáját kiszedjük. A zöldséget felcsíkozzuk.
A megtisztított vöröshagymát kockákra vágjuk, a virsli helyére a főzőedénybe tesszük. A hagymát megdinszteljük és hozzátesszük a kelkáposztacsíkokat. - A burgonyát és a sárgarépát megtisztítjuk, tetszés szerinti darabokra vágjuk, a frankfurti leveshez adjuk. Átforgatjuk, majd 2 liter hideg vízzel felöntjük.
- Ízesítjük sóval, borssal, őrölt köménnyel. A fokhagymát megtisztítjuk és felkarikázva a levesbe tesszük.
- Ha a zöldségek megpuhultak, világos paprikás rántást készítünk, és berántjuk a levest.
- Hozzáadjuk a tejfölt, majd a megsütött virslit is.
Frissen tálaljuk, de melegítve is nagyon finom! Jó étvágyat kívánunk.