Szórakozás / Otthon

A 4-es főúti gyilkos és társai: 7 sorozatgyilkos, akit eddig még sikerült elkapni

A leghírhedtebb sorozatgyilkosok egy részét ugyan sikerült elkapni, ám akadnak olyan elkövetők, akiknek kilétére sosem derült fény. Összeállításunkban az ő szörnyű történetüket mutatjuk be.

A New Orleans-i hóhér

A New Orleans-i hóhér becenevet brutális tetteivel érdemelte ki a férfi, aki 1918-ban kezdte el szedni áldozatait. Elsőként egy hentest és a feleségét végezte ki egy baltával saját otthonukban. Még fel sem ocsúdtak a tragédiából a környéken élők, amikor a meggyilkolt házaspár szomszédjában élő férfit is vérben fagyva találták meg – az elkövetés módja arra utalt, hogy ugyanaz a tettes csapott le.

A hóhér ezután sem állt le, becslések szerint legalább tíz emberrel végzett a következő években, mígnem egyszer csak vége szakadt a gyilkosságsorozatnak. A tettest soha nem kapták el.

A Kőember

A Kőember az általa fegyverkánt használt eszközről kapta a nevét, áldozataival ugyanis rendre egy nagy kővel végzett. Az indiai Kalkuttában tevékenykedő gyilkos célpontjai az utcákon heverő hajléktalanok voltak, akiket sokszor álmukban ért a halál.

1989-ben összesen 13 esettel hozták összefüggésbe a sorozatgyilkost, majd a nyomozás során fény derült rá, hogy négy évvel korábban, Bombay-ben is tucatnyi hajléktalant öltek meg ugyanezzel a módszerrel, tehát ezek a gyilkosságok is nagy valószínűséggel a Kőember számlájára írhatók. Kilétét máig homály fedi.

A Zodiákus

Hasfelmetsző Jack után talán a Zodiákusként hírhedtté vált sorozatgyilkost ismerik a legtöbben, noha személyazonosságára soha nem derült fény. Becenevét ő maga kreálta, ugyanis a rendőrséggel és az újságokkal folytatott levelezése során zodiákus jellel szignózta üzeneteit, melyeket mindenféle kódok és rejtjelek által közölt – ezek egy részétmáig nem sikerült megfejteni.

Áldozatait Észak-Kaliforniában szedte, az évek során összesen öt emberrel végzett, közülük az első egy egyetemista lány volt, aki éppen a könyvtárból tartott haza, amikor lecsapott rá. A rendőrök másnap találták meg a fiatal lány holttestét a könyvtár közelében: testét összesen 11 késszúrás borította, a fejét szinte elválasztották a nyakától,arca tele volt zúzódásokkal. Noha találtak több bizonyítékot is a helyszínen – ujjlenyomatot, szövetmaradványokat az áldozat körme alatt, és még egy cipőlenyomatot is –, nem sikerült azonosítani a tettest, aki két év múlva újra lecsapott: ezúttal egy szerelmespárral végzett, akiket az autójukban lőtt le egy 22-es kaliberűpisztollyal.

Olvastad már?  Az 5 legszebb bakonyi látnivaló - 30 éve nem bírok betelni velük

Fél év múlva ismét fegyverrel támadott rá egy párra, mindkettőjüket többször meglőtte, de csodával határos módon a fiú túlélte. Hiába adott azonban pontos személyleírást a Zodiákusról, ekkor sem sikerült elkapni. Néhány hónappal később újból egy párt szemelt ki magának, késsel támadott rájuk, és bár többször is megszúrta őket, a férfi itt is túlélte a támadást. Utolsó áldozata egy taxis volt, de ezt követően még egy nőre is rátámadt, neki azonban sikerült elmenekülnie.

A gyilkosságok után is folyamatosan leveleket küldött a rendőrségnek, melyekben újabb és újabb támadásokról fantáziált, ám ezeket szerencsére végül nem hajtotta végre.

A sorozatgyilkos hátborzongató tettei a filmipart is megihlették,Jake Gyllenhaal főszereplésével 2007-ben mutatták be a Zodiákus című krimit.

Az ábécés gyilkos

Az ábécés gyilkos (Alphabet Killer) onnan kapta a nevét, hogy áldozatainak vezeték- és keresztneve alliterál, valamint a települések nevei, ahol holttestüket megtalálták, szintén ugyanazzal a kezdőbetűvel kezdődnek, mint a nevük .

Célpontjai mind 10 év körüli kislányok voltak, akik szerény körülmények között éltek, csonka családban, apa nélkül. A sorozatgyilkos első áldozata, Carmen Colon 1971. november 16-án tűnt el, holtteste két nappal később került elő Chili városában. Wanda Walkowicznak 1973. április 2-án veszett nyoma, másnap találtak rá holtan, Websterben. Michelle Maenza 1973. november 26-án tűnt el, holttestére két nappal később bukkantak rá a Rochester közelében található Macedonban.

A nyomozók több szálon is elindultak, feltételezték, hogy a gyilkos valamilyen iskolai dolgozó volt, aki hozzáférhetett a lányok adataihoz, de képbe került az első áldozat, Carmen nagybátyja, valamint egy rochesteri férfit is, ám végül senkit sem tartóztattak le, az ügyet pedig megoldatlanul lezárták.

2008-ban mutatták be a történeten alapuló thrillert Eliza Dushku főszereplésével, a mozi a The Alphabet Killer – Az ábécés gyilkos címet kapta.

A Honolului Fojtogató

A honolului fojtogató a nyolcvanas évek közepén került fel a sorozatgyilkosok listájára: Hawaii szigetén öt nőt gyilkolt meg különös kegyetlenséggel.

Első áldozata, a 27 éves Vicky Gail Purdy holttestét az óceánpartontalálták meg 1985. május 30-án. Az áldozat férje szerint a nő halála összefügghetett a munkahelyével, Vicky ugyanis egy pornófilmkölcsönzőben dolgozott, és két korábbi kolléganője is gyilkosság áldozata lett.

Olvastad már?  Morgás, nyögés, sikoltás: ezért hangoskodnak az emberek szex közben

Sosem derült ki, mi az igazság, de a gyilkos további négy áldozatával végzett, mindegyiküknél ugyanazt a módszert alkalmazta: hátrakötötte a kezüket, majd megerőszakolta, végül pedig megfojtotta őket. A nőket akkor támadta meg, amikor védtelenek voltak, például magányosan álltak egy buszmegállóban. Bár a rendőrségnek volt gyanúsítottja, bizonyítékok híján nem tudták letartóztatni a férfit, aki soha nem ismerte be, hogy ő lenne a fojtogató.

Vetkőztető Jack

Hasfelmetsző Jack utódaként is szokás emlegetni a magyarul Vetkőztető Jack (Jack, the Stripper) néven hírhedté vált gyilkost, aki elődéhez hasonlóan örömlányok körében szedte áldozatait.

Öt fiatal nővel végzett a hatvanas évek közepén, lemeztelenített testüket London különböző pontjain rejtette el, vagy a Temzébe dobta. A szóbeszéd szerint orális szex közben, péniszével fullasztotta meg a prostituáltakat.

Vetkőztető Jack áldozatai, Elizabeth Figg és Gwynneth Rees (Forrás: thesun.co.uk)

Mint ahogy az általában lenni szokott, a gyilkos kilétével kapcsolatban több elmélet is született, ám minden kétséget kizáróan egyik gyanúsítottra sem tudták rábizonyítani, hogy ő lenne Vetkőztető Jack – akárcsak Hasfelmetsző esetében, a hatóságok egyszerűen nem tudtak a nyomára bukkanni.

Alfred Hitchcock Téboly című mozija részben ezeket a gyilkosságokat dolgozza fel.

A 4-es főúti gyilkos

Bár Magyarországon szerencsére nem nagyon jellemző, hogy sorozatgyilkos tartaná rettegésben a lakosságot, azért nálunk is akadtak brutális esetek, ám ezeknek többnyire meglett a tettese.

Máig nincs azonban konkrét gyanúsítottja a Karcag közelében, a 4-es főút mentén történt gyilkosságoknak, melynek áldozatai fiatal prostituáltak voltak. Az első áldozat 2007-ben tűnt el, a 34 éves, háromgyerekes anya földi maradványai négy évvel később kerültek elő.

2010-ben kétszer is lecsapott, áldozatai 24 éves nők voltak, egyikük holttestét a Karcagot Bucsával összekötő út menti vizesárokban találták meg. Valószínűsíthető, hogy a gyilkosnak volt egy negyedik áldozata is, noha a holttest sosem került elő: a 18 éves lányt 2010. május 22-én este látta utoljára a barátja, amint beszáll egy bordó kocsiba, azóta pedig nincs hír róla.

A rendőrség szerint valószínűleg környékbeli az elkövető, akinek elkészítették a profilját, ám az ügyet sajnos nem sikerült megoldaniuk.