Fókuszban a pszichés zavarok – Ma van a lelki egészség világnapja

Fókuszban a pszichés zavarok – Ma van a lelki egészség világnapja

Címlap / Életmód / Egészség / Fókuszban a pszichés zavarok – Ma van a lelki egészség világnapja

Október 10-ét a lelki egészség világnapjaként tartják számon rengeteg országban, melyet a Lelki Egészség Világszövetsége – az érzelmi és lelki zavarok megelőzésének, megfelelő kezelésének, a mentális zavarokban szenvedők gondozásának és a mentális egészség jobbításának elősegítése céljából létrejött szövetség – kezdeményezte 1992-ben. Hazánk 1994-ben csatlakozott az eseményhez, hogy felhívja a figyelmet a lelki egészség fontosságára, valamint arra, hogy a lelki betegségben szenvedőket is megilleti az egyenlőség minden joga.

Sokakat kínoz a depresszió

Magyarországon évente csaknem félmillió embert kezelnek valamilyen pszichés, mentális betegséggel a különböző egészségügyi intézményekben.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint 2030-ban a depresszió jelenti majd a világon a legnagyobb egészségügyi problémát – jelenleg több mint 350 millió ember szenved a betegségtől, hazánkban pedig a felnőtt lakosság több mint 15 százalékát érinti a depresszió. Kimutatások szerint a súlyos depresszióban szenvedők 56 százaléka nem részesül kezelésben, miközben ez a betegség növeli az öngyilkosságra való hajlamot, valamint az olyan függőségek kialakulásának kockázatát, mint a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás és a stressz-táplálkozás.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal egy korábbi sajtóközleménye szerint a lelki egészséggel kapcsolatos problémák időben történő felismerése, kezelése és az ehhez kapcsolódó információhiány, előítéletek leküzdése óriási kihívást jelent Magyarországon és az egész Európai Unióban.

Már a pozitív szemlélet is képes segíteni

Nincsenek csak a magyarokra jellemző lelki betegségek, nálunk is, mint bárhol máshol a világban, előfordul depresszió, szorongás, magatartászavarok, alkalmazkodási zavarok, szerfüggőség, skizofrénia, bipoláris zavarok, és a lelki zavarok egyéb fajtái” – tudtuk meg Dr. Lőrintz Zsuzsától, az Egyensúlyunkért Alapítvány kuratóriumi elnökétől. „Lelki betegségnek azokat a külső vagy belső okok hatására létrejövő zavarokat nevezzük, amelyek tartósan és nagymértékben akadályozzák az egyént életének vitelében, alkalmazkodásában, kapcsolataiban. Sokszor testi tünetek képében jelentkeznek, amely megnehezíti felismerésüket, és erősen igénybe veszi az egészségügyi ellátó rendszert.

A szakember véleménye szerint, ha megtaláljuk azokat az örömöket a környezetünkben és önmagunkban, amelyek nem feltétlenül az anyagi jólét függvényei – például a személyes kapcsolatokban, a nevetésben, az érintésben, az ellazulásra való törekvésben és képességben, az aktivitásban, és mások önzetlen segítésében –, akkor védettebbek lehetünk ezekkel a problémákkal szemben.

A környezetünkben úgy vehetjük észre valakin, hogy esetleg lelki betegsége lehet, ha nem úgy viselkedik, mint eddig: befelé forduló, szomorú vagy ingerült lesz, elutasítóvá válik, vagy egyéb, nem megszokott állapot jellemzi. Ilyenkor érdemes erről kérdezni, hiszen többnyire el szokták mondani, mi az, ami a lelküket nyomja” – mondja Dr. Lőrintz Zsuzsa.

A pszichés, pszichiátriai betegségek esetében sajnos több évszázados előítéletekkel, tévhitekkel kell megküzdenie a betegeknek és a társadalomnak is. Sokan és sokat tesznek azért – szakemberek és laikusok egyaránt –, hogy ez változzon. Ehhez kapcsolódik a lelki egészség világnapja is, melynek alkalmából a világ számos országában, így nálunk is különböző, a laikus közösség felé nyitó rendezvényekkel hívják fel a figyelmet a lelki betegségekkel kapcsolatos előítéletek megszüntetésére. „A lelki egészség fontossága is középpontba kerül ilyenkor, gyakorlati módszereket tanítanak, melyek segítségével saját magunk is tevékenyen részt tudunk venni egészségünk megtartásában” – teszi hozzá az alapítvány elnöke.

Hazánkban sajnos még mindig kevesen mernek pszichológushoz vagy más szakemberhez fordulni, ha lelki problémákkal küzdenek, hiszen sokan a mai napig nem veszik betegségszámba ezeket a zavarokat. Pedig a pszichés betegségekre is igaz, hogy ha időben kérnek segítséget a páciensek, a problémák többsége orvosolható.

Programajánló

Idén nem csak a lelki egészség világnapja keretében szeretnék felhívni a figyelmet a mentális egészség fontosságára: november 5-én először rendezik meg a Lelki Egészség Éjszakája elnevezésű eseményt is. Itt lehetőség lesz különböző önismereti módszerek és technikák elsajátítására, valamint egy olyan szemlélet kialakítására, melynek segítségével képessé válunk saját érzéseink, aktuális hangulatunk és testi folyamataink befolyásolására. Az est folyamán többek között olyan neves előadókat lehet majd meghallgatni, mint Tari Annamária, Dr. Szondy Máté, Dr. Pilling János, Dr. Forgács Attila, vagy Prof. Dr. Bagdy Emőke.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást