Húsfogyasztás és szexuális étvágy: egy kutatás szerint erős az összefüggés

Húsfogyasztás és szexuális étvágy: egy kutatás szerint erős az összefüggés

Címlap / Életmód / Egészség / Húsfogyasztás és szexuális étvágy: egy kutatás szerint erős az összefüggés

Nem kérdés, hogy az alacsonyabb zsírtartalmú, növényalapú étrend a legegészségesebb – de vajon mindkét nemnél így van? Egy friss kutatás most kiderítette, hogy a húsfogyasztás mellőzése csökkentheti a férfiak tesztoszteronszintjét, és ezzel a libidóját is károsíthatja, úgyhogy érdemes meggondolni, mennyi húst eszik a férfi, ha boldog házaséletet vagy párkapcsolatot szeretne.

VIDEO Napcsókolta smink, a forró estékre

Régóta kiderült már, hogy a mediterrán étrend a legegészségesebb, a vegánság pedig az, ami a legjobbat tesz a bolygónak. Valahol a kettő között lehet a legideálisabb, a környezetnek és az emberi szervezetnek is jó étrend.

Csakhogy ezek az elképzelések nem veszik figyelembe azt, hogy a férfiaknak és nőknek más a fizikai felépítésük, és más hormonok dominálnak a testükben.

Egy friss kutatás szerint a férfiaknak például sokkal kevésbé kedvez az alacsony zsírtartalmú táplálkozás, mert csökkentheti a tesztoszteronszintjüket.

Húsmentes étrend hatása a libidóra
zoranm/istockphoto.com

A tesztoszteron a legfontosabb férfi nemi hormon. A férfi szervezet a tesztoszteront a herék Leydig-sejtjei állítják elő koleszterinből, míg a nők szervezete a petefészekben és a mellékvesékben termel minimális mennyiségű tesztoszteront. A férfihormonok a női hormonokkal (ösztrogén és progeszteron) együtt a petefészekben és a mellékvesékben képződnek. Szükség van rájuk a haj, a szőrzet kialakulásához, csak a nőknek sokkal kisebb dózisban, mint a férfiaknak.

Miért okoz libidócsökkenést a húsmentes étrend?

A Worcesteri Egyetem kutatása azt mutatta ki, hogy a zsírbevitel lecsökkentése a férfiaknál a tesztoszteronszint csökkenésével is együtt jár, ami pedig károsíthatja a libidót is. A divatos nyugati alacsony zsírtartalmú diéták akár 10-15 százalékkal is csökkenthetik a zsírbevitel mennyiségét. Ez már elég jelentős ahhoz, hogy változásokat okozzon a férfiak hormonháztartásában.

A kutatási eredmények kimutatták, hogy az európaiaknál jellemzők ezek az egészséges étrendek, így a férfiak nagyobb „veszélyben” vannak itt, mint például az Egyesült Államokban, ahol jellemzően még mindig magasabb a zsírbevitel. A kutatáshoz 200 férfi vérmintáját nézték át, akiknek az átlagéletkoruk 46 év volt.

A normál tesztoszteronszint valahol 300-1000 nanogramm per deciliter között mozog, attól függően, hogy az adott férfi hány éves. Az európai férfiaknál ez a szint azonban már több mint ötven éve csökken, méghozzá az alacsony zsírtartalmú táplálkozás miatt. Ez ugyanis nemcsak minket, de az utódainkat is érintheti.

A szakértők korábbi kutatásokat is átnéztek, amelyek a táplálkozás és a tesztoszteronszint kapcsolatát vizsgálták. Az egyikben a résztvevők először 40 százalékos zsírtartalmú diétára tértek át, majd ezt a mennyiséget lefelezték. Nem meglepő módon a tesztoszteronszint drámaian lecsökkent.

Nem mindegy, milyen zsírról beszélünk

Fontos azt is megjegyezni, hogy a többszörösen telítetlen zsírok, amelyek főleg növényi olajokban találhatók meg, károsíthatják a sejtek tesztoszterontermelő képességét, így az sem mindegy, hogy a zsírt milyen forrásból és milyen formában visszük be a szervezetbe.

A szakértők figyelmeztetnek, hogy nehéz megtalálni a tesztoszteronszint és az egészséges koleszterinszint közötti ideális zsírmennyiséget, de érdemes vele próbálkozni, és azt is ajánlják, hogy az alacsony tesztoszteronszinttel rendelkező férfiak növeljék meg az egészséges zsírok bevitelét a szervezetbe.

A tesztoszteron ugyanis nemcsak a libidóért felelős – véd a szívproblémák, a diabétesz és az Alzheimer-kór ellen, így ha nagyon alacsony a szintje a szervezetben, komolyabb egészségügyi problémák is jelentkezhetnek.

Forrás

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!